Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.12.2018.
21:50
Vestionline, Tanjug A

Žuti prsluci sprečili Makrona da dođe i izvini se SRB

Zamenik direktora Figaro magazina Žan-Kristof Buison rekao je danas da su "Žuti prsluci su sprečili Makrona da dođe i da se izvini Srbiji", te da će "incident" sa rasporedom sedenja u Parizu na svečanosti povodom stogodišnjice velikog rata pokazati na čemu će se zasnivati budući odnosi Pariza i Beograda - da li na na sećanju francuskih porodica iz 1914. godine ili incidenta koji se dogodio 11. novembra".

Tanjug/AP
Nemiri na ulicama Pariza

- Sada ćemo videti da li je ovaj incident zapravo sukob kratkog daha ili je reč o promeni istorijskog sećanja - rekao je Buison danas na međunarodnoj konferenciji “Zapadni Balkan i EU:Povratak realpolitike?” 

On je istovremeno ocenio da bi napuštanje komemoracije u Parizu 11. novembra srpskog predsednika Aleksandra Vučića bio veliki rizik po stav Francuske po pitanju Kosova i francuskih investicija u Srbiji. 

- Još nije sasvim jasno da li je pozicija srpskog predsednika Vučića na komemoraciji u Parizu povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata bila incident, greška protokola ili smisleno činjenje - kaže Buison. 

On kaže da je Vučić mogao da ode sa komemoracije u Parizu, ali da nije hteo da pravi skandale. 

- Bilo je mnogo razloga da Vučić otrpi takvo poniženje - ističe Buison i podseća da je zvanični stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da je posredi greška protokola. 

- Smatram da se problem u mladim ljudimai neiskusnim ljudima koji slabo poznaju svetsku istoriju, a koje je Emanuel Makron uveo u svoj kabinet kada je pobedio na predsedničkim izborima.

- Da je šef protokola znao za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu sigurno ne bi dopustio da Bernar Kušner izlobira za takvu poziciju Hašima Tačija - rekao je Buison. 

Buison smatra da u Francuskoj svaka porodica ima nekog ko je učestvovao u Velikom ratu I na osnovu toga svako zna za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu. “Srbija je tokom Prvog svetskog rata bila naš mali brat koji je izgbuo 1, 2 miliona stanovnika, a sada je postavljamo u poziciju mučenika”, dodaje Buison.

Govoreći o raspadu socijalističke Jugoslavije, Buison se prisetio da su tokom sedamdesetih i osamdesetih francuske novine optuživale Hrvate, Slovence i Albance za nacionalnizam, da bi se kasnije, početkom devedesetih, promenila teza u kojoj je srpski nacionalizam najveći krivac za raspad zajedničke države. Takođe dodaje da je veliku uloga u građenju stava Francuske po pitanju Kosova imao francuski list ”Le Mond”. 

- Oni su krajem osamdesetih pisali da je 300. 000 Srba pobeglo sa Kosova i Metohije jer imaju probleme sa svojim susedima Albancima, da bi isti taj list kasnije zamenio teze i pisao o politici aparthejda koju sprovode Srbi na Kosovu, upoređujući stanje na Kosovu sa situacijom u Južnoj Africi - kaže Boison. 

Buison je rekao da je reč “aparthejd” bila korišćena od strane Albanaca na Kosovu kada su opisivali odnos sa Srbima tokom devedesetih, a koju su citirali francuski mediji.

- Skandalozno je da se koristi reč aparthejd,a to su uglavnom radili politički militanti na Kosovu - kaže Buison. 

On objašnjava da Albanci jednostavno samovoljno nisu hteli da idu na državne univerzitete, da su pohađali privatne univerzitete i osnivali paralelne institucije.

Pominjajući u svojim zaklučcima ponovo mesto Hašima Tačija tokom komemoracije u Parizu prošlog meseca, Buison zaključuje da “Francuzi sada samo zato što su prijatelji sa Nemcima ne mogu pisati novu istoriju, niti menjati odnos sa Srbijom”. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online