Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.12.2018.
15:55
N. Popović - Vesti A

I policajci plakali za Violetom

Protekle srede Milenko Prokić (41) iz Oberursela kod Frankfurta pred Okružnim sudom u ovom gradu osuđen je na doživotni zatvor, jer je 30. oktobra prošle godine sa čak 24 uboda nožem iskasapio suprugu Violetu (31).

N. Popović
Violetin grob u Oberurselu

Nemilosrdnog ubicu u krvavom piru nije sprečila ni činjenica da su njihove tri maloletne ćerke (13, 10, i 8 godina) bile u susednoj sobi, da bi posle zločina ušao kod izbezumljene dece i zapretio: "I vas ću pobiti samo ako se usudite da pozovete policiju!"

Sekundi kao sati

- Nakon svega što se dogodilo srećni smo da su nam bar unuke žive. One i danas, godinu dana nakon tragedije koja nas je zadesila, redovno posećuju psihologa u Centru za psihički traumatizovanu decu - ogorčeno, na rubu suza priča za "Vesti" Lidija Miceska (60) koja sa suprugom Blažom (67) živi u Bad Filbelu kod Frankfurta.

Oboje su pripadnici stare dijaspore: u Nemačku su iz Požarevca, gde su se doselili iz Prilepa, došli pre više od 40 godina. Smogli su snage da reporterima "Vesti" otvore vrata svoga doma i ispričaju detalje tragedije koja je celu porodicu zauvek obeležila i promenila.

- Kao bez duše sam te noći, čim su mi javili, dotrčao do ćerkinog stana. Već se bilo okupilo mnogo komšija, pred ulazom u zgradu kola policije i Hitne pomoći. Hteo sam da uđem u ćerkin stan, ali policija me je silom zaustavila. Rekoše mi, "lekari su kod nje sada, sačekajte". Sekunde su mi bile kao sati, onda je došao jedan od policajaca i samo mi rekao: "Primite moje saučešće." Potom je i policajac zaplakao. Tada sam se slomio - grcajuću uspeva da nam ispriča Blaže Miceski.

Lidija ističe da Violetin brak nije bio srećan, mada je u njemu provela 13 godina.

- Moja je ćerka u tu vezu ušla čista srca, jer ga je volela. On je gledao samo interes jer je ona, s obzirom na to da je rođena ovde i imala nemački pasoš, bila njegova viza za ostanak. Nikada je u stvari nije ni voleo - priča nam Lidija.

Violeta je tek napunila 18 godina kada je 2004. godine, u jednom noćnom klubu u Frankfurtu, upoznala budućeg supruga, a već posle nekoliko meseci počeli su da "šuškaju" o braku.

- Tada je još išla u školu, bila na praksi u Mediamarketu (veliki lanac prodavnica elektronskom robom). Muž mi je tada bio na oporavku u banji, nisam mogla da joj dam odobrenje, a da njega prvo ne upitam za mišljenje. Nije mi bilo jasno čemu tolika žurba. Tek smo kasnije doznali da se samo njemu žurilo, jer mu je pretilo proterivanje iz Nemačke, a ona slepa od ljubavi to nije htela da vidi - priča Lidija.

Slika kao okidač

Pet dana pre ubistva, Violeta se usudila da jednu svoju, kako je to i Sud kasnije utvrdio, potpuno čednu fotografiju, postavi na društvenu mrežu Instagram. Na to je njen bolesno ljubomorni muž koji je morao biti upućen u svaki korak svoje supruge, bukvalno pozeleneo od besa. Kada je video slike u njenom telefonu, počeo je da razbija sve po kući, a preplašena deca su se sakrila u svoju sobu.

Videvši da je đavo odneo šalu, Violeta je u strahu za život, bukvalno u papučama, pobegla iz stana i pozvonila kod komšija u susednoj zgradi moleći ih da pozovu policiju. Oni su brzo stigli i pitali je da li treba nasilnika da izvedu iz stana i zabrane mu ulazak u zgradu.

- Bilo je to 25. oktobra prošle godine. Ona je, tada, sa decom došla kod nas u Bad Filbel i bila nekoliko dana. On joj je putem telefona stalno slao poruke, fotografije na kojima navodno plače, izvinjavao se... Na kraju joj je rekao da hoće da vidi decu, jer namerava da se za par dana zauvek vrati u Srbiju. Tek smo kasnije shvatili da je to bio samo blef i manevar da bi je namamio da se vrati u svoj stan - priča nam Lidija.

Violeta je to zaista i uradila, ali pošto su i ona i deca bili u strahu, uz nju su stalno bili roditelji i rođaci.

- Jedino objašnjenje je da je on bio negde sakriven u blizini stana i vrebao trenutak kada će ona ostati sama sa decom. Muž i ja smo otišli na sat dva da obavimo kupovinu u obližnjim prodavnicama i on je tih pola sata iskoristio da ubije moje dete - kroz suze nam priča Lidija.

Deca gladovala, on ludovao

Milenko Prokić pokazao se kao grub i nasilan muž kojeg porodica ni najmanje nije interesovala, svedoče nesrećni Violetini roditelji. Novac je supruzi i deci, koja su ubrzo došla na svet, davao "na kašičicu" pa su uvek svega bila željna, a najviše ljubavi. On je, kažu, za to vreme išao u noćne izlaske, provodio se sa svojom rodbinom koju je imao u Frankfurtu i Ofenbahu, menjao luksuzne automobile kao čarape, nosio skupu garderobu... Imao je i afere sa drugim ženama koje se čak nije ni trudio da sakrije od svoje supruge.

Da bi Violetu učinio potpuno materijalno zavisnom, uskraćivao joj je čak i novac od socijalne pomoći. Ako bi tražila nešto više dobijala je pogrde reči i batine, a toga nisu bila pošteđena ni deca.

- Dugo godina je ona sve to od nas krila, ali i sami smo videli da ništa kod njih u braku nije u redu. Pred nama se, u retkim susretima još i pravio fin. Imao je hiljadu lica, ali ono pravo je pokazao tek nekoliko dana pre te strašne tragedije - priča Lidija.

"Mama, nemoj da umreš!"

Violetin rođak (16) koji je tada bio u stanu, odmah je telefonom obavestio familiju, Hitnu pomoć i policiju. Violeta je još davala znake života kada je do njenog okrvavljenog tela dotrčala najstarija ćerka i u suzama vrištala: "Mama, molim te, nemoj da umreš, nemoj da nas ostaviš...!" Violeta je, nažalost, još pre dolaska lekara Hitne pomoći izdahnula, bukvalno na rukama svoje ćerke.

Milenko Prokić je uhapšen iste večeri kada je počinio ubistvo, tačnije sam se nakon izvesnog vremena pojavio u policijskoj stanici u Oberurselu, rekavši: "Upravo sam ubio svoju ženu."

Kasnije se ispostavilo da se iz automobila javio rođaku u Frankfurtu, rekao mu da je ubio ženu, ali mu je ovaj odgovorio da ne želi da ga vidi i da ide odmah u policiju.

Ucveljena i komšinica

Ubistvo Violete Miceske veoma je pogodilo i njenu 63-godišnju komšinicu u Oberurselu, inače Hrvaticu.

- Mnogo je volela Violetu, pomagala joj je u svemu čak i novac pozajmljivala kada joj je trebalo. Ona je o (ne)prilikama u braku sa Milenkom čak znala i više od mene i o tome svedočila i tokom suđenja - kaže Lidija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online