Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.11.2018.
20:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Narko-rat odneo 200.000 života

Manuel Obrador je pobedio na predsedničkim izborima u Meksiku igrajući na kartu pacifiste, ali već sad je promenio ploču i zaigraće na kartu sile kao i svi njegovi prethodnici u ratu protiv narko kartela. Ovaj rat u Meksiku je od 2006. godine do danas odneo najmanje 200.000 života.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ratuje vlada protiv narko kartela, kao i karteli međusobno, a sve više žrtava je i među civilima. U Meksiku već godinama besni rat između rivalskih narko-kartela koji se bore za regionalnu kontrolu s jedne strane, i snaga vlade Meksika s druge strane, koja je tokom 1990-ih i ranih 2000-ih bila prilično pasivna prema tom problemu.

To se promenilo 11. decembra 2006. godine, kad je predsednik Felipe Kalderon rešio da primeni "kingpin" strategiju. Sada i Obrador najavljuje formiranje Nacionalne garde, nekakve hibridne vojno-policijske jedinice za obračun s narko bandama.

Meksiko je usled svog geografskog položaja dugo bio važna tačka u transportu narkotika, ilegalnih imigranata i druge zabranjene robe u Sjedinjene Države. Borbe između rivalskih kartela su punom snagom počele nakon hapšenja Migela Angela Feliksa Galjarda 1989. godine, koji je vodio kokainski biznis u Meksiku. Krajem 1990-ih je došlo do zatišja u nasilju, ali se stanje od 2000. konstantno pogoršavalo.

Promene u sistemu, kao što su hapšenja ili smrt vođa kartela, dovode do krvoprolića jer rivali pokušavaju da iskoriste nastali vakuum. Ovi vakuumi u vlasti unutar kartela nastaju uspešnim akcijama vladinih snaga protiv određenog kartela, pa stoga karteli često podele obaveštajne podatke o operacijama suparničkih grupa meksičkoj vladi kako bi pokrenuli obračun sa rivalskim kartelima.

Kako je vreme proticalo, Kalderon je nastavio da pojačava svoju kampanju protiv droge. To su nastavili svi posle njega i danas je sada uključeno 45.000 vojnika, uz snage državne i federalne policije.

Decenija erupcije nasilja

Do velike bitke, 26. aprila 2008, došlo je između pripadnika kartela Tihuana i Sinaloa, u gradu Tihuana u Donjoj Kaliforniji. Poginulo je 17 ljudi. Ova bitka je dovela i do zabrinutosti da bi nasilje moglo da se prelije u Sjedinjene Američke Države jer su Tihuana i brojna druga pogranična mesta postala žarišta nasilja u ratu.

Moćna Sinaola

Danas su u Meksiku operativna i funkcionalna samo dva velika narko-katela, Halisko-Nova generacija i Sinaola. Sinaloa kartel, poznat i kao Guzman-Loera organizacija, Pacifički kartel i Krvni savez je za SAD najmoćnija organizacija za trgovinu drogom na svetu. Sinaloa kontroliše više od 17 meksičkih država i najviše se bavi krijumčarenjem kolumbijskog kokaina, meksičke marihuane i metamfetamina.

Vojni Los Setas

Ova kriminalna grupa dala je sebi naziv po taktičkom radio-signalu za komandire u meksičkoj vojsci. Kartel je osnovan 1999. godine kada su komandosi elitne jedinice Vojske Meksika dezertirali i započeli saradnju na trgovini droge sa Zalivskim kartelom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online