Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.11.2018.
19:16
b92.net, Vestionline A

"Gruevski je Orbanov VIP migrant"

Mađarska opozicija oštro je kritikovala poteze vlade Viktora Orbana u vezi sa zahtevom bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog za azil u toj državi.

Foto: Tanjug
Viktor Orban

Na zgradi parlamenta istaknut je transparent s natpisom "Gruevski, Orbanov VIP migrant".

Budimpešta tvrdi da Skoplje još nije podnelo zahtev za izručenje bivšeg premijera. 

Poslanici u mađarskom parlamentu žestoko su kritikovali premijera Viktora Orbana zbog načina na koji Budimpešta vodi slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je dva dana pred izdavanje međunarodne poternice napustio Skoplje i preko nekoliko država dospeo u Mađarsku, prenosi RTS. 

Odgovarajući na pitanja poslanika, državni sekretar Balaš Orban je rekao da je Gruevski po dolasku u Budimpeštu zatražio azil, ali mađarski portal Indeks primećuje da za sada nema informacija u kojoj je državi bivši makedonski premijer zatražio azil. 

Balaš Orban je, takođe, istakao da Mađarska nije pomogla Gruevskom da napusti Makedoniju, te da je postupanje Budimpešte prema bivšem premijeru Makedonije bilo rezultat "bezbednosnih razloga". 

Opozicija je, pak, tražila da sazna kako se uopšte Gruevski obreo u Mađarskoj, kao i objašnjenja posebnog tretmana koji, navodno, uživa u toj zemlji. 

Zelena opoziciona partija LMP saopštila je danas da je pozvala na uspostavljanje parlamentarnog istražnog komiteta koji će ispitati slučaj Gruevskog, prenosi MTI. 

Liderka LMP Marta Demeter rekla je na konferenciji za novinare da taj slučaj predstavlja "diplomatski i bezbednosni rizik" po Mađarsku i da ozbijno šteti reputaciji te zemlje. 

- Uloga mađarskih vladinih agencija u ovom slučaju se mora razjasniti što pre - istakla je, dodavši da je LMP podneo tužbu i zbog podrške ilegalnoj migraciji. 

Kako je Demeter navela, vladini zvaničnici i dalje odbijaju da pruže odgovore. 

- Evropski politički sistem koji skrštenih ruku posmatra dok jedan političar Evropske narodne partije spasava drugog od zatvorske kazne takođe se mora reformisati - rekla je, zaključivši da "Viktor Orban koristi ceo mađarski državni establišment da bi glumio političkog kuma". 

Situacija sa Nikolom Gruevskim poslednjih dana je praćena brojnim spekulacijama o načinima njegovog prelaska u Mađarsku kao i o tome ko mu je pomogao. 

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabavke 600.000 evra vrednog "mercedesa".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online