Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.11.2018.
05:00
Z. Mirković - Vesti A

Kolo se vije od Beča do Čikaga

Na deveti po redu, seminar za rukovodioce folklornih ansambala, u organizaciji Srpskog kulturnog centra "Stevan Mokranjac" iz Beča ponovo su došli i polaznici koji su putovali preko okeana. Seminar, koji je održan proteklog vikenda u Beču, okupio je 60 polaznika iz SAD, Švajcarske, Nemačke i Austrije.

Z. Mirković
Rad i zabava: Zajednička slika polaznika devetog seminara SKC "Mokranjac"

Tradicionalno, učesnici su se okupili u petak uveče i odmah su počele probe. Veoma marljivo se radilo tri dana, tako da su se polaznici zadovoljni vratili u matična društva, a stečena znanja će prenositi i primenjivati u sredinama u kojima žive i rade. U subotu uveče je domaćin organizovao tradicionalnu žurku i druženje za "seminarce" koje je, uz pesmu i igru, potrajalo do jutarnjih časova.

Iz Sjedinjenih Američkih Država na seminar u Beč doputovali predstavnici dva naša kluba. I z ansambla Dukati-Biseri iz Čikaga bili su - Jovan Kangrga, Dušanka Kangrga i Isidora Jovanović, a iz ansambla Šumadija iz Milvokija Majkl Malić.

- Ovo mi je sedmi po redu seminar kod dragih prijatelja u "Mokranjcu" i uvek sam srećan i ponosan što srećem ove divne ljude i uvek nešto novo naučim, kao i što mogu to znanje da prenesem u svoje društvo u SAD - rekao je Malić.

Z. Mirković
"Amerikanci" sa predavačima

Jozefina Lauš, članica Kulturno-umetničkog društva Izvor iz Noj Izenburga u Nemačkoj kaž da je ovo drugi put da dolazi na seminar u Beč

- Ovde sam pre svega zbog dobrog znanja koje stiče i odličnih predavača, ali i zbog druženja sa kolegama iz Evrope i SAD - dodaje Jozefina.

Ružica Nikić iz SKUD "Branko Radičević" iz Lugana već je treću godinu na seminaru "Mokranjca".

- Meni se seminar veoma dopada i smatram da je jedan od najboljih i najkvalitetnijih među onima koji se nude u Evropi - istakla je ona podsećajući da je SKC "Stevan Mokranjac" jedno od najtrofejnijih srpskih društava u Evropi.

Među polaznicima su bili i oni koji su svih devet godina učestvovali, kao što su Nataša Kovačević i Slađana Zjaca iz SKC Ofenbah iz istoimenog grada u Nemačkoj.

Polaznici seminara imali su priliku da slušaju predavanje o narodnim kostimima Brusnika i Lužnice, o čemu su govorilu Ljubomir Vujčin i Gordana Roganović, kao i narodnom pevanju u šta ih je uvela Gordana Roganović. Drugog i trećeg dana polaznicima je narodne igre Brusnika pokazao Ljubomir Vujčin, a narodne igre iz Lužnice prenela je prisutnima Roganović.

Na kraju seminara, kao i uvek do sada, polaznicima su dodeljeni sertifikati o pohađanju.

Z. Mirković
Gordana Roganović je predavala i narodno pevanje

Ponosni na tradiciju

- Izuzetno sam zadovoljan i ponosan što se nastavlja tradicija seminara u "Mokranjcu" i što je svake god veliki broj polaznika. To, pored kvalitetnih predavača, pokazuje da je ovo jedan od najbolje organizovanih seminara u Evropi - rekao je Saša Kostić, predsednik SKC "Stevan Mokranjac".

"Mokranjac" odličan domaćin

Gordana Roganović je predavala i narodno pevanje

- "Mokranjac" se svake godine pokazuje i dokazuje kao odličan domaćin. Predusetljivi su, na raspolaganju i nama predavačima i polaznicima za eventualne dodatne ideje i promene u konceptu predavanja su uvek tu. Seminar je koncipiran kao trodnevni program i u potpunosti je realizovan. Smatram da su polaznici bili u prilici da dobiju kvalitetne informacije koje mogu i treba da prošire kroz individualni (koreografski) rad ili saradnju sa drugim autorima - istakla je Gordana Roganović etnomuzikolog i etnokoreograf, koja je predavala na bečkom seminaru.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online