Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.11.2018.
12:40
Vestionline, Tanjug A

Dojče vele o Zehoferu: Konačni odlazak strašila

Nakon sunovrata CSU u Bavarskoj šef te stranke Horst Zehofer rešio je da se sledeće godine povuče sa funkcija i tako će se završiti jedna drama sa čovekom koji je hteo da uvek bude u pravu, navodi autor Jens Turau u komentaru za Dojče vele.

EPA/FILIP SINGER
Horst Zehofer

"Kakvi meseci za Horsta Zehofera (69) u Berlinu! (CSU) i savezni ministar unutrašnjih poslova gonio je iz iskušenja u iskušenje i prijatelje i neprijatelje, i stručnjake i novinare", piše autor i dodaje da je Zehofer sve to činio za samo nekoliko meseci koliko je proveo u Berlinu.

Zbog nagomilanih događaja, navodi se, deluje da je Zehofer tamo već čitavu večnost.

"Još je sredinom marta bio premijer u Minhenu, a onda je prešao u Berlin i ludilo je počelo. Beskrajne debate o izbegličkoj politici. Ultimatumi kancelarki. Pretnja ostavkom i povlačenje te pretnje u istom danu. I na kraju apsurdna svađa o šefu Službe za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georgu Masenu kojeg je najpre unapredio, a onda ipak otpustio. To je dovelo saveznu koaliciju do ivice pucanja, sve zbog šefa jedne službe", navodi se u tekstu.


Zehover je, prema rečima autora, uvek u centru dešavanja ređajući bizarne nastupe tokom kojih je iznosio zaumne optužbe "na račun onih koji više nisu ni razumeli šta priča. Zapravo na račun svih".

U suštini se, tvrdi Turau, uvek radilo o jednome: da Zehofer svima pokaže kako je u pravu. Još 2015. je oštro kritikovao relativno liberalnu izbegličku politiku kancelarke, ali mu to nije prošlo.

"On je pak podbadao i pleo intrige gde god je mogao, čak je na jednom kongresu CSU priredio dramolet kada je kancelarki sa bine držao lekcija kao da je šiparica", piše Turau.

Tamo kod kuće, u Minhenu, njegova CSU ga je prvo sledila u ovom opasnom slalomu sve dok prekasno, usred izborne kampanje u Bavarskoj, nije shvatila da time tera birače od sebe.

CSU je žestoko pala na izborima, ali ih je pregrmela jer ipak ostaje na vlasti, doduše u koaliciji. To je bio težak poraz za premijera Markusa Zedera, ali ujedno šansa da potera Horsta Zehofera sa mesta šefa stranke tako što će njega okriviti za poraz, tvrdi autor.

Pošto je Zehofer najavio povlačenje tokom sledeće godine, autor navodi da je "sada drami kraj".

"Najpre je najavio povlačenje sa čela partije, a onda i sa mesta saveznog ministra unutrašnjih poslova. Tako je, prenose izvori, rekao na sastanku partijskog vrha u Minhenu. Stranka ce dobiti novog šefa vec u januaru ili februaru", piše Turau.

Ipak, on još neko vreme ostaje na čelu moćnog ministarstva u Berlinu.

Očito je, navodi se, zašto još ostaje u gradu gde se ne oseća komotno. Zato što želi da dokaže Angeli Merkel da je on, a ne ona, bio u pravu.

"Moguće da će ga ogorčenje proći tek kada i ako to dokaže. Šanse mu nisu loše jer Merkel trenutno nema snage da ga otera iz Vlade. Time bi njena ionako poljuljana Vlada ođezdila u sledeću krizu", navodi se.

Pre mnogo godina je, navodi se, Zehofer još bio angažovani socijalni političar, verzirani ekspert za zdravstvenu politiku, ubeđeni konzervativac. Čvrsto ukotvljen u Bavarskoj i CSU.

"To je pluskvamperfekat. U poslednje vreme je nanosio samo štetu - i stranci, i zemlji, i političkoj kulturi. I sebi samom. To ima u sebi crtu lične tragedije", zaključuje autor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online