Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.11.2018.
00:12
blic.rs, Vestionline A

Da li Makron podriva EU i NATO time što je okrenuo leđa Trampu?

Francuski predsednik Emanuel Makron sve više okreće leđa američkom kolegi Donaldu Trampu, sa kojim je na početku njihovih mandata imao iznenađujuće dobar odnos.

EPA/Justin Lane
Emanuel Makron

Makron poziva na formiranje "prave evropske armije" da zaštiti kontinent od svih mogućih pretnji, a među njima on je spomenuo Kinu, Rusiju pa čak i Sjedinjene Američke Države.

- Nećemo zaštititi Evropljane sve dok ne odlučimo da imamo pravu evropsku vojsku - rekao je on.

Makron se zalaže za mobilizaciju sveukupnih evropskih vojnih snaga još od kako je izabran prošle godine. Međutim sada je postao još glasniji, nakon što je Tramp najavio da bi SAD mogle da se povuku iz sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Rusijom. Tramp je takođe zabrinuo Evropljane navodima da SAD možda neće biti posvećene odbrani svojih NATO saveznika u slučaju eventalnog napada.

- Kada predsednik Tramp najavljuje da napušta veliki sporazum o razoružanju, ko je tu glavna žrtva? Evropa i njena bezbednost - rekao je Makron u utorak dok je obilazio mesta u Francuskoj gde su odigrane bitke u Prvom svetskom ratu, piše "Tajm".

- Evropa mora da bude spremna da sebe sama što bolje odbrani "bez zavisnosti od SAD - rekao je Makron u utorak.

Makron je prethodno oštro kritikovao Trampa i zbog napuštanja nuklearnog sporazuma sa Iranom, kao i istupanja SAD i Pariskog klimatskog sporazuma.

Tramp je naljutio Makrona, kao i ostatak EU, ucenjivanjem da će uvesti carine na uvoz aluminijuma i čelika i svojim stavom da Evropa koristi Ameriku.

Prošle godine su, međutim, Makron i Tramp, iako veoma drugačijih stavova po mnogim pitanjima, imali prilično prisan odnos i izgledalo je kao da francuski lider pokušava da utiče na američkog kolegu.

Međutim, Tramp je ipak pokazao da je posvećen svojoj politici "Amerika na prvom mestu" i da ima malo želje da pomaže saveznicima.

Dan nakon Makronove izjave o potrebi za evropskom vojskom, ministri odbrane iz 10 evropskih zemalja su se okupili u Parizu da naprave agendu za Evropsku inicijativu za intervencije (EI2).

"Da bi se suočila sa novim pretnjama, Evropi treba snažna odbrana. Sa Evropskom inicijativom za intervencije, deset evropskih zemalja se posvećuje njenoj zaštiti", saopštilo je francusko ministarstvo odbrane.

Makronova ideja podriva EU i NATO?

Međutim, pošto se radi o inicijativi van okvira EU i NATO-a, francusko ministarstvo odbrane pokušalo je da ublaži zabrinutost da će to ugroziti odbrambene strukture u bloku i Severnoatlantskom savezu, piše "Dojče vele".

"Uz Evropsku inicijativu za intervencije, takođe će se ojačati čitava Evropska unija i evropski stub u NATO-u", rečeno je iz ministarstva.

Ipak, u Nemačkoj je i dalje velika zabrinutost zbog toga što mnogi misle da ova inicijativa "podriva EU".

Klaudija Major, viši međunarodni saradnik za bezbednost nemačkog Instituta za međunarodne i bezbednosne poslove (SSP) iz Berlina, izjavila je da su nemački zvaničnici oprezni jer se radi o inicijativi koja je "eksplicitno i namerno organizovana i postavljena izvan struktura Evropske unije".

- Za Nemce, nameran pokušaj da se stvori nešto značajno izvan struktura EU - i izvan NATO-a - ne smatra se pozitivnim potezom već se smatra podrivanjem EU - rekla je ona.

Posmatrači sugerišu da inicijativa postavlja druge izazove za Nemačku, posebno u pogledu eventualnih vojnih intervencija u inostranstvu. Drugi su čak istakli da se inicijativa pod vođstvom Francuske može koristiti kao sredstvo za jačanje ciljeva spoljne politike Pariza.

- Berlin je odbio svaki francuski predlog iz straha da će biti uvučen u loše osmišljene vojne avanture u Africi - rekao je Filip Rotman, pomoćni direktor Instituta za globalnu javnu politiku, za Dojče vele.

Zbog nemačke ratne prošlosti, oružane snage zemlje, poznate kao Bundesver, moraju da dobiju odobrenje iz parlamenta za vojne operacije na stranom tlu. Nemački zvaničnici su zabrinuti zbog toga da bi ova inicijativa mogla da to poremeti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online