Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.11.2018.
19:52
blic.rs, Vestionline A

Izbori za američki Kongres su upravo ušli u istoriju

Ovogodišnji izbori za američki Kongres će ući u istoriju jer su na njima izabrani ljudi iz svih miljea kao i veliki broj žena, a posebno je zanimljivo to što su među njima i muslimanke, pripadnice starosedelačkih plemena, političarke koje su neko vreme živele od socijalne pomoći i bonova za hranu, otvoreni homoseksualci...

pixabay.com
 

Rekordan broj žena je osvojio mesta u Predsedničkom domu.

Prema projekcijama CNN-a 96 žena osvojile su pozicije u Domu, a to su 65 žena koje su već sedele u Kongresu i njima su se pridružile i 31 pridošlica.

To je najbolji rezultat do sada, jer je prethodni rekord bio 85 žena u Donjem, Predstavničkom domu.

Prve muslimanke u američkom Kongresu

Demokrate Rašida Tlaib iz Mičigena i Ilhan Omar iz Minesote postale su prve muslimanke u istoriji koje su izabrane u Kongres. Njih dve zagovaraju politički napredna stajališta, poput minimalne plate u iznosu od 15 dolara i reformu imigracije, piše "BuzzFeed".

Tlaib živi u Mičigenu, ćerka je palestinskih imigranata, a Ilhan Omar je u Ameriku stigla kao devojčica nakon što je sa porodicom pobegla iz Somalije u kojoj je besneo građanski rat.

Pobegla je iz Somalije kada je imala osam godina, a četiri godine je provela u izbegličkom logoru u Keniji.

Prve Amerikanke indijanskog porekla izabrane u Kongres

Deb Haland i Šaris Dejvids su prve Amerikanke indijanskog porekla izabrane u Kongres. Obe su članice Demokratske stranke. Haland je poreklom iz Novog Meksika i pripadnica plemena Laguna Pueblo. Ova samohrana majka je neko vreme bila predsednica Demokratske stranke.

EPA/Jim Lo Scalzo
Deb Haland i Šaris Dejvids

Danas sa svojih 57 godina ona još uvek otplaćuje studentske kredite. U jednom periodu života ona je bukvalno živela od socijalne pomoći i bonova za hranu. Tako je u svojoj kampanji i govorila da je stanovnicima Novog Meksika potreban predstavnik koji zna koliko je težak njihov život.

Šaris Dejvids je pripadnica plemena Ho Čank, a u istoriju je ušla iz nekoliko razloga. Naime, ona je lezbijka i time prva otvoreno LGBT predstavnica u Kanzasu, kao i prva LGBT Amerikanka indijanskog porekla u Kongresu.

Najmlađe žene

Aleksandrija Okasio Kortes iz Njujorka je tek u oktobru napunila 29 godina i tako postala najmlađa žena koja je ikada ušla u Kongres. Kortes je inače radila i kao čistačica i konobarica.

EPA/Justin Lane
Aleksandrija Okasio Kortes

Ebi Finkenauer i Sindi Aksne prve su žene u Ajovi koje su ušle u Predstavnički dom. Finkenauer ima takođe 29 godina. I ona i Kortesova su demokrate.

Prva crnkinja iz Masačusetsa u Kongresu

EPA/CJ Gunther
Ajana Presli

je prva Afroamerikanka koja je iz Masačusetsa izabrana u Kongres.

- Znam kako je živeti kao crnkinja. Moj pogled na svet i moje životne vrednosti značajno se razlikuju od vrednosti protivničkog kandidata. Sada će građani imati priliku izabrati između ta dva, vrlo različita, pogleda na svet - rekla je ona u junu.

Prvi guverner homoseksualac

Džered Polis je otvoreno i jasno javnosti rekao da je homoseksualac. U utorak je izabran za guvernera Kolorada i time je postao prvi otvoreno homoseksualni guverner u istoriji Amerike.

EPA/Tannen Maury
Džered Polis

Ovaj demokrata je prethodno bio preduzetnik. On i njegov partner imaju dvoje dece, tako da je Polis i prvi homoseksualni roditelj u Kongresu.

Prve latinoamerikanke iz Teksasa u Kongresu

Lu Leon Gerero postala je prva žena sa funkcijom guvernera u Guamu, američkoj teritoriji u Pacifiku. Prve žene guvernere imaće i Južna Dakota, Tenesi i Arizona.

Teksaski birači izabrali su prve dve žene latinoameričkog porekla u Kongresu, jer je Veronika Eskobar osvojila sedište blizu El Pasoa. Državna senatorka Silvija Garsija pobedila je na području Hjustona.

Zanimljivo je i da je u tradicionalno republikanskom Ilinoisu pobedila demokrata Loren Andervud, 31-godišnja Afroamerikanka i medicinska sestra koja je rekla da će njen fokus biti na zdravstvenoj zaštiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online