Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.11.2018.
00:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Tragedija se mogla izbeći

Indonezijska vojska objavila je da je možda locirala olupinu aviona Lajon era, koji je pao u more tri dana ranije i u kojem je izgubilo živote 189 osoba. Boing 737 maks 8 indonezijske niskobudžetne aviokompanije, koji je bio u pogonu samo nekoliko meseci, srušio se u Javanskom moru u ponedeljak.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nešto ranije posada je zatražila od kontrole leta dozvolu da se vrati u Džakartu.
Hadi Tjahjanto, šef indonezijske vojske izjavio je da je letelica verovatno locirana zahvaljujući sonarima koji detektuju signal crnih kutija koji se šalju i posle pada letelice.

Vlasti vode svoju potragu u vodama dubokim 30 do 40 metara, iako su isključile mogućnost da će pronaći preživele, nadaju se da će pronaći dve crne kutije iz aviona. U tu svrhu angažovano je više desetina ronioca, kao i helikopteri i brodovi. Spasiocima je zadatak da odvoje ljudske ostatke od olupine aviona i ličnih stvari žrtava.

U međuvremenu su vazduhoplovne vlasti Indonezije naložile prizemljenje kompletne flote tog tipa aviona u zemlji radi inspekcije.
Zasad su iz mora izvučena 24 tela. Razlog pada aviona još nije poznat. Ipak, postoji više indicija da je pad mogao biti sprečen.

- Ovde mi je najčudnije to što nisu proglasili nikakvu uzbunu. Samo su kazali: "Mi se vraćamo" - rekao je Dejvid Susi, bivši inspektor za bezbednost u vazdušnom prostoru SAD.

Još je čudnije to što je isti avion dan pre tragedije imao velikih problema kad je iz Denpasara leteo za Džakartu. Tehnički dnevnik leta s Balija prema glavnom gradu Indonezije otkriva kako je jedan od instrumenata bio "nepouzdan", a pilot je morao da preda upravljanje prvom oficiru. Reč je o instrumentima koji očitavaju podatke o brzini i visini leta. Posada je uprkos takvim očitavanjima odlučila da nastavi let i srećno se spustila u Džakarti.

Putnici sa tog prethodnog su za indonezijske medije kazali kako ih je let podsetio na vožnju na vrteški. U avionu je nastala panika, a neki od putnika su od turbulencija i naglog dizanja i padanja čak i povraćali.

- Ljudi su počeli da paniče i povraćaju. Otprilike osam minuta nakon poletanja činilo se kao da avion nema dovoljno snage da uzleti - dodao je jedan od putnika sa prethodnog leta.
Ipak, nakon sletanja avion su pregledali mehaničari i dali mu zeleno svetlo za novi let. Direktor Lajon era Edvard Sirait kazao je kako je avion imao "tehnički problem", ali dodao je da je on rešen.

- Da je avion imao kvar, bilo bi nemoguće uzleteti - kazao je.

Ali, dan kasnije, avion se srušio, a o tačnom razlogu pada trebalo bi da se zna više kada budu pronađene crne kutije. Za sada postoji niz indicija koje upućuju na to da avion nije bio u potpunosti ispravan, a da nešto nije u redu bilo je jasno na letu dan ranije.

Avion je bio nov

Da stvar bude čudnija, reč je bila o novom avionu. Boing 737 Maks 8 u komercijalnoj upotrebi bio je godinu dana, a u pogonu tek od 15. avgusta. Imao je samo 800 sati leta. Pilot i kopilot bili su iskusni sa više od 11.000 sati leta. Kompanija u floti ima još 11 aviona ovog tipa.

Tuga porodica

Pad aviona Lion era mnoge je porodice zavio u crno. Četrnaestogodišnja Kešija Aurelija bila je u školi kad je čula da se avion u kojem je bila njena majka Fifi Hajanto srušio u more.
- Samo smo plakali dok smo čekali da nam se jave vlasti. Svi u porodici smo plakali. Nisam jedina koja patim, moram biti jaka - izjavila je devojka.
Nunik Hesti (53) u nesreći je izgubila sina i unuka. Oni su za vikend otišli u Džakartu na fudbalsku utakmicu.

- Videla sam vest o padu aviona. Srce mi je puklo - kaže.

Na crnoj listi

Lajn er je najveći indonezijski niskotarifni prevoznik domaćih letova, ali i međunarodnih u jugoistočnu Aziju, Australiju i srednju Evropu. Osnovana je 1999. godine i u prošlosti je imala problema sa bezbednošću i lošim upravljanjem. Bila je na evropskoj crnoj listi sve do 2016. zbog brige da li je Indonezija u mogućnosti da nadzire vazduhoplovnu industriju.

Pre pet godina u more se srušio avion Lajon era pri sletanju na aerodrom na Baliju, pri čemu je svih 108 putnika preživelo. Ali 2004. godine avion na letu iz Džakarte srušio se i uništio pri sletanju. Tada je poginulo 25 osoba.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online