Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.11.2018.
00:27
N. Popović - Vesti A

Balkanski rat u Berlinu

Krvavi sukob koji se minulog vikenda odigrao u berlinskom Kafeu 63, kada su posle tuče u kojoj su "zaraćene strane", poreklom iz bivše Jugoslavije, koristile vatreno oružje, bejzbol palice, sekire i čekiće, na ulici ostala mrtva 23-godišnja devojka iz BiH i teško ranjeni muškarac, za kojeg policija i tužilaštvo još nisu saopštili koje je nacionalnosti, aktuelizovao je postojanje veoma nasilnih kriminalnih balkanskih klanova u Berlinu.

Lična arhiva
Istraga još traje: Kafe 63 u Berlinu

Za ove klanove se tvrdi da su bolje i čvršće "uvezani" od takođe često prozivanih arapskih klanova u nemačkoj prestonici.

- Kriminalci iz balkanskih država i posle dužeg boravka u Nemačkoj neguju veoma dobre veze u svojim matičnim državama u kojima brzo i jednostavno "nestanu" ako im se za to ukaže potreba. To važi za sve njih, svejedno da li dolaze iz Srbije, Hrvatske ili Bosne i Hercegovine - kazao je ovim povodom za nemački nedeljnik "Fokus" neimenovani, ali visoko rangirani službenik pokrajinske kriminalističke policije.

U dosijeu koji je nedavno obelodanio nemački "Institut za međunarodnu bezbednost" ističe se da "čvrsto uvezane kriminalne grupe, pogotovo iz Makedonije, Kosova i Crne Gore, pokazuju izuzetno izraženu sklonost ka upotrebi svake vrste teškog nasilja, a zbog toga ih ne plaše ni uobičajene policijske metode rada i delovanja". U ovom dokumentu se dodaje da su mnogi od tih kriminalaca i sami aktivno učestvovali u ratovima na Balkanu 90-ih godina prošlog veka.

- Ti ljudi su videli, a možda i počinili takve strašne i krvave zločine koje mi uopšte sebi ne možemo ni da zamislimo - kazao je za medije izvor iz berlinske policije.

Svejedno je da li je reč o pljačkama, trgovini drogom i ljudima, ucenama vlasnika privatnih firmi ili ilegalnim igrama na sreću, bande sa Balkana su, prema istraživanju Državne kriminalističke policije, do lakata umešane u sve te kriminalne poslove u Berlinu, ali i celoj Nemačkoj. Bande sa područja bivše Jugoslavije imaju još jednu specifičnost koju nemački stručnjaci za bezbednost posebno apostroforiju: lakoća kojom dolaze do gotovo svake vrste vatrenog oružja! Prema podacima Interpola, više od četiri miliona komada raznog vatrenog oružja, zaostalog iz proteklih ratova vođenih u Jugoslaviji, i dalje se nalazi na Balkanu.

To oružje je nedovoljno obezbeđeno, pa često završava u rukama kriminalaca koji se, kako se to vidi iz prakse, ne libe da ih upotrebe na ulicama Berlina, ali i drugih nemačkih gradova.

Mediji podsećaju da je u maju prošle godine u berlinskom naselju Veding došlo do oružanog sukoba između albanskih i makedonskih kriminalnih klanova zbog prevlasti oko trgovine drogom. Tom prilikom su korišćene i jurišne vojne puške "AK 47", poznatije kao "kalašnjikov", za koje je utvrđeno da potiču sa Balkana. Isto oružje korišćeno je i pre samo desetak dana kada su i dalje nepoznati kriminalci napali transporter s novcem u Šilingštrase u Berlinu. Na sreću, hici koji su završili u policijskom automobilu nikoga nisu ubili ili ranili.

Beg u dva automobila

O obračunu u berlinskom Kafeu 63 policija i tužilaštvo nisu dosad saopštili mnogo detalja, osim da se sukob najverovatnije desio između dve grupe kockara poreklom iz bivše Jugoslavije, koji su ilegalno igrali poker u ovom ugostiteljskom objektu. I dalje se ne zna ni da li je nastradala devojka bila slučajna žrtva ili je i sama na neki način učestvovala u sukobu. Akteri su, prema izjavama svedoka, pobegli sa dva automobila, a jedno od tih vozila je, navodno, imalo i srpske registarske tablice.

Karakteristike balkanskih mafijaša

- izuzetno su brutalni

- neguju jake veze sa matičnim državama

- u stanju su da brzo i lako nestanu iz Nemačke

- umešani u sve vrste kriminalnih aktivnosti u Berlinu

- lako dolaze do svih vrsta naoružanja

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online