Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.10.2018.
02:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Princ je naručio ubistvo

Američki senatori i kongresmeni i to najglasnije iz Republikanske partije optužili su saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da je naredio ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, dok je administracija američkog predsednika Donalda Trampa zadržala opreznije stajalište.

Epa/ Maxim Shipenkov
Pric nije znao: Adel al Džubeir

- Da li mislim da je to učinio? Da, mislim da jeste - rekao je republikanski senator Bob Korker, uticajni predsednik Odbora za spoljne odnose Senata.

Korker je izjavio da čeka završetak istrage te je izrazio nadu da će Turska podeliti audiosnimke Kašogijevog ubistva u saudijskom konzulatu u Istanbulu pre dve nedelje. On je jasno rekao da veruje da je ubistvo režirao prestolonaslednik.

- Pretpostavljam da će na kraju Sjedinjene Države i ostatak sveta shvatiti da je on to učinio - rekao je Korker.

Princ je negirao bilo kakvu umešanost u nestanak Kašogija, kritičara njegove politike. Brojne Trampove kolege iz Republikanske stranke priključile su se demokratama u Kongresu, izražavajući nestrpljenje da se konačno dobiju odgovori od Rijada.

Za Korkera, Saudijci su izgubili "svaku verodostojnost", a njegov kolega, republikanski senator Ben Sas kazao je da oni imaju "puno toga sa objasne". Senator Dik Durbin kazao je da veruje da "princ ima svoje prste na svemu ovome". Lindzi Grem, senator iz Južne Karoline je otišao dalje rekavši da ne samo da je princ naručilac ubistva, već da će zbog toga "morati da ode".

Saudijska Arabija je pod pritiskom da je taj novinar i dopisnik "Vašington posta" umro u konzulatu nakon tuče s osobama s kojima se susreo. Ali, međunarodna zajednica vrlo je skeptična prema tom objašnjenju iz Rijada. Turska policija je saopštila da je po Kašogija došao tim ubica iz Rijada, među kojima je bio i forenzički stručnjak koji ga je mučio, sekao mu prste, zatim ga tukao, da bi na kraju raskomadao njegovo telo slušajući muziku.

Pritisak Zapada

Saudijska Arabija mora da pruži činjenice kako bi se njeno objašnjenje o okolnostima smrti saudijskog novinara smatralo verodostojnim, stoji u zajedničkom saopštenju Londona, Pariza i Berlina.

- Primili smo na znanje objašnjenja Saudijaca, ali i dalje je potrebno hitno razjasniti što se tačno dogodilo 2. oktobra - stoji u zajedničkom saopštenju tri ministarstva spoljnih poslova.
- Postoji hitna potreba za rasvetljavanjem šta se tačno dogodilo osim hipoteza koje je do sada iznosila saudijska istraga, sve to mora biti potkrepljeno činjenicama da bi bilo verodostojno - navodi se. Kanada je objašnjenja Rijada o smrti novinara ocenila "neverodostojnima i izmišljenima".

Nema izvoza oružja

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Nemačka neće izvoziti oružje Saudijskoj Arabiji dok traje neizvesnost oko sudbine Kašogija. Reagovao je i britanski ministar za Bregzit Dominik Rab koji je ocenio da pojašnjenja koja su stigla iz Rijada nisu verodostojna i da postoji ozbiljna sumnja u pojašnjenje koje je Rijad dao.

Dvor nije imao pojma

Saudijski ministar spoljnih poslova, Adel al Džubeir, u velikom intervjuu za Foks rekao je kako je ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija velika i strašna greška te je obećao njegovoj porodici da će svi koji su odgovorni za to biti kažnjeni. Al Džubeir tvrdi kako princ nije imao pojma o tome, iako su njegovi ljudi umešani. Upitan o tome gde se nalazi telo i da li je ono raskomadano, ministar je rekao da se to pitanje istražuje s Turskom.

- Ubijen je u konzulatu. Ne znamo tačno kako - rekao je Džubeir.
- Ne znamo gde je Kašogijevo telo. Odlučni smo da otkrijemo svaki detalj. Odlučni smo da otkrijemo sve činjenice i odlučni smo da kaznimo sve koji su odgovorni za ovo ubistvo - dodao je.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online