Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.10.2018.
00:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Ubice su čuvari princa?

Najmanje četvorica od 15 pripadnika specijalnih snaga Saudijske Arabije koje turska policija sumnjiči da su bili pripadnici tima ubica koji je likvidirao saudijskog disidentskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu te zemlje u Istanbulu, zapravo su lični telohranitelji princa Mohameda bin Salmana!

commons.wikimedia.org/Alfagih at Arabic Wikipedia
Džamal Kašogi

Njih je turska policija identifikovala upoređujući snimke kamera kada su ušli u Tursku sa snimcima državnih poseta princa Salmana po svetu. U međuvremenu su turski forenzičari završili pretragu zgrade konzulata i pronašli dovoljno dokaza o ubistvu, kao i hemikalije za uklanjanje dokaza i sveže okrečene zidove u tri kancelarije.

Vođa tima navodno je Meher Abdulaziz Mutreb koji je bio oficir za bezbednost saudijske ambasade u Londonu od 2007, a od imenovanja Mohameda bin Salmana za prestolonaslednika je njegov šef obezbeđenja.

Slučaj novinara Kašogija je podigao toliku prašinu da je američki šef diplomatije Majk Pompeo morao u hitnu posetu Rijadu i Istanbulu gde je razovarao i sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom i njegovim sinom Mohamedom za kojeg se veruje da je i naredio ubistvo.

Potom se na istanbulskom aerodromu sastao i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i šefom turske diplomatije Melvutom Čavušogluom.

Pompeo je izjavio da su mu zvaničnici Saudijske Arabije rekli da u istrazi nestanka i navodnog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija niko neće biti pošteđen, uključujući članove kraljevske porodice.

- Obavezali su se da će privesti svakoga ko bi mogao da bude odgovoran za to, bez obzira na to da li je reč o visokom zvaničniku - kazao je Pompeo.
Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom ben Salmanom koji mu je obećao da će biti sprovedena potpuna istraga oko nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija.

- Upravo sam razgovarao s prestolonaslednikom Saudijske Arabije koji je čvrsto negirao bilo kakva saznanja o tome šta se dogodilo u konzulatu u Turskoj. Rekao mi je da je već pokrenuo i da će brzo proširiti potpunu i detaljnu istragu - naveo je Tramp.

Kašogi se vodi kao nestao od 2. oktobra kad je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za venčanje sa turskom verenicom.

Gde je telo?

Pritisnuti ogromnim dokazima, Saudi navodno sada razmišljaju da priznaju ubistvo novinara, ali da to podvedu pod "nesrećan slučaj" tokom ispitivanja. Ali i ova teorija je na slabim nogama. Prvo, konzulati nisu policijske stanice i tamo niko ne može biti saslušavan. Drugo, da zamislimo i da je to slučaj, zbog čega nije pozvana Hitna pomoć i konačno, pitanje svih pitanja - gde je telo Kašogija? Podsetimo, turske vlasti tvrde da je novinar ubijen pa raskomadan, te da su ostaci verovatno pokopani u obližnjoj rezidenciji konzula, koja će uskoro takođe biti pretražena.

Bežanija diplomata

Saudijski konzul je napustio Tursku nekoliko sati pošto je najavljeno da će njegova rezidencija biti pretražena u vezi s nestankom Džamala Kašogija. Konzul Mohamed al Otaibi napustio je Tursku komercijalnim avionom u 14 sati, nekoliko sati pre ulaska forenzičara u konzulat. Takođe, iz Vašingtona je na konsultacije u Rijad pozvan i saudijski ambasador u SAD Kalid bin Salman (30), mlađi brat prestolonaslednika princa Salmana.

Poslednje reči

Nestali saudijski novinar nije bio nervozan kada je odlazio u konzulat Saudijske Arabije niti je sumnjao da bi bilo šta loše moglo da mu se dogodi, izjavila je njegova verenica Hatidže Džengiz. Prema njenim rečima, poslednje što joj je Kašogi rekao pred odlazak u zgradu konzulata bilo je "vidimo se kasnije, draga". Ona je kazala da bi ove nedelje već bila udata za Kašogija i dodala da su imali planove da žive na relaciji Istanbul - SAD, gde je Kašogi živeo u dobrovoljnom egzilu od prošle godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online