Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2018.
11:02
BBC A

Kanada legalizovala upotrebu marihuane u rekreativne svrhe

Posedovanje 30 grama marihuane, uzgajanje četiri biljke i kupovina u licenciranim radnjama - sve je to od danas legalno u Kanadi.

pixabay.com
 

Kanada je postala druga zemlja koja je legalizovala posedovanje i upotrebu kanabisa u rekreatvine svrhe. Pre nje to je uradio Urugvaj. 

Tržite kanabisa širom zemlje otvoreno je u ponoć, nakon dugotrajnih rasprava o uticaju na zdravlje, zakon i javnu bezbednost. 

Informaciju o novom zakonu i kampanjama za podizanje svesti dobilo je 15 miliona domaćinstava. Međutim, neki se brinu da li je policija spremna da se pozabavi vozačima koji koriste drogu. 

Kanadske provincije i opštine mesecima su se pripremale za kraj zabrane upotrebe kanabisa. 
Pokrajine i teritorije su odgovorne za detalje o tome gde se kanabis može kupiti i konzumirati. 

Tako one biraju manje ili više restriktivne okvire za prodaju i upotrebu kanabisa. 

Prve legalne prodaje kanabisa obavljene su u prodavnicama u provinciji Njufaundlend, koja je u najsevernijoj vremenskoj zoni Kanade.

Koliko je Kanada spremna za kanabis? 

Ovo ostaje pitanje bez odgovora dok se ne vidi kako legalna prodaja radi u Kanadi. 

Brojni analitičari predviđaju nedostatak rekreativne marihuane u prvoj godini legalizacije, dok proizvodnja i licenciranje nastavljaju da rastu kako bi se zadovoljila potražnja. Uz to, tržište je i dalje u povoju. 

Ontario, najnaseljenija pokrajina u Kanadi, počeće da otvara maloprodajne objekte na proleće, a zasad stanovnici mogu da naruče kanabis onlajn. Britanska Kolumbija, jedna od provincija sa najvišom stopom upotrebe kanabisa, imaće samo jednu legalnu prodavnicu. 

Dok maloprodajni objekti ne budu dostupni, neke od nelicenciranih prodavnica kanabisa, koje su poslednjih godina u procvatu, mogu i dalje da rade. 

Zašto je Kanada legalizovala kanabis? 

Legalizacija ispunjava obećanja premijera Džastina Trudoa, vođe vladajuće Liberalne partije, iz kampanje 2015. godine. Premijer je tvrdio da su kanadski skoro ceo vek stari zakoni koji kriminalizuju upotrebu droge bili neefikasni, s obzirom na to da su Kanađani i dalje među najvećim korisnicima u svetu. On je rekao da je novi zakon kreiran tako da maloletnike liši droge, a dilere profita.

Savezna vlada takođe predviđa da će od poreza od prodaje kanabisa godišnje dobijati 400 miliona dolara.  Posedovanje kanabisa postalo je zločin u Kanadi 1923. godine, a medicinska upotreba je legalizovana 2001.

Kakva je situacija u drugim zemljama?

Kanada prati korake Urugvaja, koji je 2013. postao prva država na svetu koja je legalizovala prodaju kanabisa u rekreativne svrhe. Brojne države SAD su takođe glasale za prestanak zabrane. 

Medicinska upotreba marihuane raste takođe u brojnim evropskim zemljama. Portugal i Holandija su dekriminalizovali drogu. 

Najviši sud Južnoafričke Republike legalizovao je upotrebu kanabisa na privatnim mestima u septembru, dok se prodaja droge i dalje kažnjava. Zimbabve je nakon Lesota u aprilu postao druga afrička zemlja koja je legalizovala medicinsku marihuanu. 

Šta kažu zakoni o kanabisu? 

Odrasli će moći da kupuju kanabisovo ulje, seme i biljke, kao i osušeni kanabis od licenciranih proizvođača i prodavaca i da poseduju do 30 grama suvog kanabisa ili ekvivalentnu količinu ulja. 

Kolačići ili hrana sa kanabisom, neće biti odmah dostupni za kupovinu, već u roku od godinu dana od stupanja na snagu zakona. Odlaganje treba da omogući vladi da odredi propise specifične za te proizvode. 

Posedovanje više od 30 grama u javnosti, uzgajanje više od četiri biljke po domaćinstvu i kupovina od neliceniranih dilera - biće ilegalni. Kazne za kršenje propisa biće ozbiljne. Za prodaju droge maloletniku, na primer, može se propisati 14 godina zatvora. 

Neki kritičari kažu da su kazne preozbiljne i da nisu proporcionalne sličnim zakonima poput ono koji se tiče prodaje alkohola maloletnicima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online