Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.10.2018.
02:00
Lj. Ivanović - Vesti A

SAD i Turska besne na Saude

Sjedinjene Američke Države imaju istražitelje koji pomažu Turskoj u istrazi nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija, rekao je američki predsednik Donald Tramp, dodavši da takođe rade sa Saudijskom Arabijom. Tramp je u razgovoru za televiziju Foks američko-saudijske odnose nazvao "izvrsnima". Upitan da li su ugrožene američko-saudijske veze u svetlu slučaja Kašogi, on nije dao direktan odgovor rekavši da "mora da otkrije šta se dogodilo".

Tanjug/AP
Protest pred konzulatom: Novinari optužuju princa Salmana

Podsetimo, Kašogi, saudijski državljanin, nestao je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu pre više od nedelju dana. Pedesetdevetogodišnji novinar od prošle godine živi u egzilu u SAD, a zalivsku kraljevinu napustio je nakon kritičkih tekstova na račun prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana. Stalni je saradnik "Vašington posta" koji je saopštio da je "stupio u kontakt sa svima koji mogu da pomognu da se on pronađe".

Kašogi je jedan od najpoznatijih kritičara princa koji je pokrenuo reforme koje Zapad pozdravlja, ali i obračune s disidentima u kojima su uhapšeni brojni aktivisti, intelektualci i klerici te rat u Jemenu koji je izazvao ogromnu humanitarnu krizu.

- Jako, jako ozbiljno gledamo na to. Uopšte mi se to ne sviđa - dodao je.

Upitan da komentariše izveštaje "Vašington posta" da je američka obaveštajna služba presrela razgovor najviših saudijskih zvaničnika o planu hvatanja Kašogija, Tramp je rekao:

- To bi bilo jako tužno. Verovatno ćemo ubrzo znati. Imamo neverovatne ljude i neverovatne talente koji rade na tome. Ne sviđa nam se to. Meni se to ne sviđa. Nije dobro - dodao je Tramp.

Ipak, Tramp je rekao da zasad nema nameru da zaustavi isporuku oružja koje je Saudijska Arabija nedavno kupila od SAD. Tramp je dodao da bi u slučaju američke blokade Saudijska Arabija preusmerila svoj novac na Rusiju i Kinu.

- Saudijci troše 110 milijardi dolara na vojnu tehniku i na stvari koje stvaraju poslove za ovu zemlju. Ne dopada mi se ideja zaustavljanja investicije od 110 milijardi dolara u SAD, a znate li šta će da urade? Uzeće taj novac i potrošiće ga u Rusiji ili Kini ili na nekom drugom mestu - rekao je Tramp.

Prete sankcije

Republikanski senator Bok Korker, predsedavajući Komiteta za spoljne poslove izjavio je da će morati da budu uvedene sankcije Saudijskoj Arabiji na najvišem nivou ako se ispostavi da je novinar ubijen.

Raskomadan u konzulatu

Prema nalazima turske policije, Kašogija je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu sačekao tim od 15 ubica koje je Saudijska Arabija poslala na dan njegovog najavljenog dolaska u konzulat kako bi uzeo dokument o razvodu braka da bi iznova mogao da se oženi svojom turskom verenicom. Ali, nikada nije izašao.

Snimci sigurnosnih kamera i drugi podaci iz turske istrage ukazuju da je on likvidiran u konzulatu, a potom raskomadan. Naime, neki od Saudijaca za koje se veruje da su tim ubica, u Istanbul je doputovalo sa testerama za kosti. Gde su ostaci novinara istraga nije utvrdila još.

Prema jednoj verziji, ubice su ga iznele u komadima jer su imali diplomatske pasoše i stigli su privatnim avionima, te im prtljag nije pregledavan. Prema drugoj verziji, ostaci su zakopani ili uništeni u rezidenciji konzula.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online