Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.10.2018.
09:29
Vestionline, Tanjug A

Tajms: Džihadisti se vratili na Kosovo, planiran napad na NATO

Britanski list "Tajms" objavio je tekst pod nazivom "Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat" u kojem se navodi da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.

youtube.com/Study IQ education
Foto: Ilustracija

"Rado ću umreti za Islamsku državu na Kosovu"

Dnevnik navodi da su "mnogi poginuli tamo, ali mnogi su se i vratili", a da "u odsustvu koherentnog programa deradikalizacije, (islamistički) zatvorenici izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani Islamskoj državi".

Među onima koji su sada na slobodi je i Fitim Ljadrovci, koji je kao 24-godišnjak gledao kako nekog Sirijca vezuju za stub i raznose ga raketnim bacačem. Navodi se da je "ubica bio Ljavdrim Muhadžeri, ozloglašeni kosovski Albanac, koji je bio označen da predstavlja međunarodnu terorističku pretnju pre nego što je ubijen dronom".

"Tajms" navodi da su kosovski Albanci učestvovali u nekoliko nedavnih terorističkih zavera i da je "šest kosovskih Albanaca, muškaraca i žena, uhapšeno u junu prošle godine na Kosovu i u Nemačkoj zbog učestvovanja u dve zavere koje su za metu imale jedinice NATO na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj", a podseća i da je "mesec dana ranije osam osoba uhapšeno na Kosovu zbog zavere koja je imala za cilj ubistvo izraelskih fudbalera".

List ocenjuje da primer Fitima Ljadrovcija, kosovskog Albanca koji je u dva navrata ratovao za ISIS u Siriji, a potom se vratio kući gde i dalje propoveda radikalne stavove, pokazuje da prištinske vlasti ne mogu da zauzdaju problem terorizma.

Entoni Lojd, novinar britanskog "Tajmsa", u svom tekstu objavljenom na portalu ovog uglednog medija, pod naslovom "Džihadisti ISIS koji su se vratili na Kosovo spremni su da umru za kalifat", opisuje Ljadrovcijev slučaj.

"Četiri godine prošle su otkad je mladi borac ISIS sa Kosova svedočio jednom od najstrašnijih ubistava koje je teroristička organizacija izvela: Fitim Ljadrovci imao je 24 godine kada je video Sirijca vezanog za kolac i raznetog raketnom granatom. "To sigurno nije najgora stvar koju sam video medu egzekucijama, čak i deca su navikla da gledaju takve stvari", rekao je govoreći o tome koliko je lojalan ISIS-u", navodi se u tekstu "Tajmsa", prenosi "Blic".

Ljadrovciju nije suđeno nakon njegovog prvog puta u Alepo 2013, gde je bio deo Fronta al Nusre: ispitivan je 11 sati posle cega je pušten. Tek nakon drugog odlaska na ratište (2015. godine) - gde je službovao u albanskoj jedinici egzekutora ISIS Lavdrima Muhadžerija - osuđen je na kaznu zatvora. No, time ni izbliza nije rešen problem njegovog delovanja.

- Kalifat nije gotov - rekao je ove nedelje Ljadrovci, četiri meseca nakon oslobađanja. "Želim da stvorim Islamsku državu na Kosovu i rado cu umreti za nju", prenosi "Tajms" izjavu džihadiste.

Tužilac Fikrije Krasnići u izjavi za britanski medij kaže da kosovske vlasti nemaju problem s osuđivanjem terorista, već sa deradikalizacijom - otklanjanjem posledica indoktrinacije kroz koju su prošli u Siriji i kampovima za obuku. Program deradikalizacije nije obavezan, a većina terorista je i inače, kaže tužilac - nepopravljiva.

Kosovske sudije se često muče i da donesu presude protiv pripadnika ISIS zbog nedostatka dokaza iz Sirije, pa im mahom dosuđuju kraće zatvorske kazne, bez obzira na težinu zločina. Uz to, nedovoljno striktan sistem uslovnog otpusta ostavlja mnoge teroriste slobodnima da nastave sa širenjem ekstremne ideologije.

U tekstu "Tajmsa" podseća se i da su Kosovari bili umešani u nekoliko terorističkih zavera u Evropi kod kuće. Šestoro Albanaca sa Kosova, muškaraca i žena, uhapšeni su u Nemačkoj prošlog juna 2017. zbog umešanosti u dve zavere koje su targetirale NATO trupe na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj. Mesec dana ranije, osmoro ih je uhapšeno na Kosovu zbog planiranja napada na izraelske fudbalere.

Vlasti na Kosovu imaju podatke o 348 osobe koje su putovalu u Siriju da se pridruže ISIS-u od 2012. godine do danas. Mnogi su umrli, ali neki su se i vratili. 

Prema pojedinim bezbednosnim procenama, broj kosovskih džihadista jednak je ukupnom broju esktremista u svim ostalim zemljama Balkana zajedno. Osim toga, albanska jedinica jedina je sa Balkana koja postoji samostalno unutar ISIS, što pokazuje da je broj boraca iz redova Albanaca poprilično veliki.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online