Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.10.2018.
11:42
Sputnjik, Vestionline A

"Patriot" se obrukao, S-400 krenuo ka Indiji, SAD prete

Američki sistem PVO "Patriot", pandan ruskom S-400, doživeo neuspeh u Saudijskoj Arabiji, odnosno tokom rata u Jemenu. Sad SAD prete svima koji kupe S-400.

wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Foto: Ilustracija

Te pretnje sankcijama, kako ocenjuje Sputnjik, nisu samo strateška već i ekonomska mera.

Aleksandar Mihejev, portparol ruske odbrambene korporacije "Rosoboroneksport", obavestio je javnost da je Rusija pokrenula postupak isporuke protivvazdušnih sistema S-400 Indiji.

Isporuka je započeta na osnovu prethodno potpisanog sporazuma na marginama susreta ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Indije Narendre Modija u Nju Delhiju. Ovaj, pet milijardi dolara vredan ugovor, predstavlja najveći posao koji je Rusija ikada sklopila sa Indijom u oblasti vojnotehničke saradnje. 

Sputnjik podseća da je pomoćnik ministra odbrane SAD za Azijsko-pacifički region Rendal Šriver krajem avgusta izjavio da su SAD zabrinute zbog planova Indije da kupi oružje od Rusije, uključujući protivvazdušni raketni sistem S-400 i da ostavlja mogućnost uvođenja sankcija zbog tih planova. 

Ekspert Centra vojno-političke žurnalistike Boris Rožin za Sputnjik objašnjava da je američka pretnja sankcijama Nju Delhiju zapravo pokušaj da se ograniči poslovanje kompanija ruske namenske industrije na tržištima drugih država, ne samo Indije već i Turske i Irana, i uopšte svuda gde Rusija već tradicionalno izvozi oružje. 

- Kako bi stale na put izvozu ruskog oružja, SAD usvajaju unutrašnje zakone koje realizuju resorne institucije, odnosno Ministarstvo trgovine i Ministarstvo finansija, uvođenjem različitih tipova sankcija - ističe Rožin. 

Rožin dodaje da je američki PVO sistem "Patriot", pandan ruskom S-400, doživeo nekoliko neuspeha u Saudijskoj Arabiji tokom rata u Jemenu, i da pretnja sankcijama onim državama koje bi kupile ruski S-400 nije samo strateška već i ekonomska mera. 

- Cenu i ugled američkim sistemu su bukvalno oborile balističke rakete koje lansirane iz Jemena, koje su nekoliko puta probijale štit PVO oko međunarodnog aerodroma u Rijadu - objašnjava ruski stručnjak. 

Na pitanje da li će sankcije Vašingtona ujediniti zemlje protiv kojih su uvedene, Rožin odgovara da je preuranjeno sada govoriti o formiranju nekog saveza zemalja koje su na udaru američkih sankcija. 

- Što se tiče saveza između država koje su formalno pogođene američkim sankcijama ili koje su na neki drugi način na udaru SAD, među njima takođe ostaju određeni konflikti, kao na primer između Kine i Indije. Osim toga, napeti su odnosi između Pakistana i Kine. Ali, delovanje SAD će svakako ove države gurati da međusobno sarađuju, na primer u okviru BRIKS-a, ŠOS-a, UN ili neke druge međunarodne organizacije - objašnjava naš sagovornik. 

Ruski stručnjak dodaje da SAD pokušavaju da ostvare što tešnje odnose sa Indijom, kako bi Nju Delhi suprotstavili Pekingu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online