Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.10.2018.
00:55
b92.net, Vestionline A

"Predsednika nema ko da kontroliše"

Prelaskom na predsednički sistem za turski parlament počela je nova era. U tom sistemu opozicija ima manja prava nego što ih je imala do sada, piše Dojče vele.

EPA/STR
Redžep Tajip Erdogan

Opozicija i analitičari tvrde da vlast sada nema ko da kontroliše.

Nakon izbora održanih 24. juna, u Turskoj je stupio na snagu predsednički sistem, u potpunosti prilagođen prvom čoveku zemlje Redžepu Tajipu Erdoganu. To podrazumeva i promene u turskom parlamentu. 

U novom sistemu parlament gotovo da nema pravo glasa. Poslanici, takođe, više nemaju ovlašćenja da postavljaju usmena pitanja zameniku predsednika i ministrima - sada mogu da im se obraćaju samo pisanim putem. 

Pored toga, oni više ne mogu da postavljaju pitanja predsedniku. Predstavnici opozicije, kao i analitičari imaju isto mišljenje: ukidanjem prava poslanicima da postavljaju usmena pitanja slabi se sistem. 

Za promenu ustava, koja je s junskim izborima stupila na snagu, prošle godine na referendumu izjasnilo se 51 odsto birača. 

Nema više podele vlasti 

Ozgur Ozel, član najveće opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) kaže da je u Turskoj, nakon 98 godina, parlamentarni sistem ukinut. "Sada imamo predsednički sistem samo zato jer to želi predsednik Erdogan. Podela vlasti, glavni princip demokratije, u Turskoj više ne postoji." 

- Nećemo prestati da naglašavamo da je parlament naroda postao parlament vlastodršca - kaže Ozel. Novim sistemom je, tvrdi opozicioni političar, ukinuta funkcija premijera i sada je predsednik na čelu izvršne vlasti. "Erdogan sada imenuje sve ministre i ostale zvaničnike. On ne postavlja nikome nikakva pitanja, niti traži savet, čak ni od parlamenta. On sastavlja svoj sopstveni tim. Na takav način se ne vlada". 

- Predsednik Erdogan je parlamentu oduzeo sva ovlašćenja - komentariše Ozel ukidanje mogućnosti za postavljanje usmenih pitanja u parlamentu, što je do sada bio efikasan kontrolni mehanizam, a koji je sada ukinut. 

Više nisu dozvoljene istrage 

- Novi sistem takođe zabranjuje istrage protiv zamenika predsednika i ministara u vladi, ukoliko postoje sumnje da su nešto nezakonito radili. Za pokretanje takve istrage potrebna je saglasnost svih članova parlamenta - "a to je nemoguće" - kaže Meral Beštaš iz Demokratske partije naroda (HDP), stranke koja predstavlja kurdsku opoziciju. 

Većinu u parlamentu koji ima 600 poslanika, ima Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) u koaliciji sa desnoekstremnim konzervativcima iz Partije nacionalističkog pokreta (MHP). - Obema strankama upravlja Erdogan. One rade ono šta on kaže - tvrdi Beštaševa. 

Politikolog Baškin Oran kaže da Ankara i dalje pokušava da stvori utisak da u Turskoj postoji podela vlasti. - Svi se boje da kritikuju predsednika ili sistem, jer je pravosuđe potpuno pod njegovom kontrolom - kaže Oran. "Parlament koji ne može da kontroliše predsednika je besmislen. U budućnosti ćemo sve jasnije moći da vidimo koliko je parlament besfunkcionalan". 

"Opozicija je ućutkana" 

Izmenjen je i poslovnik o radu parlamenta. Skraćeno je pre svega vreme obraćanja pripadnika opozicije. Ozgür Ozel iz CHP kaže da će novim pravilima, na kojim se trenutno radi, parlament u potpunosti biti pod kontrolom predsednika. "Jedini cilj AKP jeste da ućutka parlament i omogući da samo predsednik ima pravo glasa". 

Meral Beštaš iz HDP dodaje: "Ubuduće na žalost nećemo imati jak parlament, već ojačanog Erdogana. Opozicija u Turskoj je ućutkana, a demokratija ukinuta".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online