Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.09.2018.
20:51
Vestionline, Tanjug A

"Hvala Kimu, iz Severne Koreje više ne lete rakete"

Američki predsednik Donald Tramp rekao je, u govoru na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, da iz Severne Koreje "rakete više ne lete na sve strane" i ne prete susedima, a ujedno je pohvalio hrabre korake lidera te zemlje u procesu denuklearizacije.

Tanjug
Donald Tramp (Foto: Arhiva)

Pre godinu dana, Tramp je u UN ismejao severnokorejskog lidera Kim Džong Una nazvavši ga "raketašem" (Rocket Man), ali ove godine je njegova poruka drugačija i glasi "hvala Kimu", navodi AP. 

U današnjem obraćanju, Tramp je istakao da ceni korake koje Kim preduzima u cilju denuklearizacije.

- Rakete više ne lete na sve strane, nuklearne probe su obustavljene, neki vojni objekti se već zatvaraju - rekao je američki predsednik, prenosi Rojters.

Ipak, napomenuo je da "tu ima još posla" i da sankcije Pjongjangu moraju da ostanu na snazi dok se proces denuklearizacije ne sprovede do kraja.

"SAD više neće tolerisati zloupotrebe Pekinga"

Američki predsednik je govorio i o Kini, rekavši da veoma poštuje kineskog predsednika, ali da se trgovinski nesklad s Pekingom "ne može tolerisati".

U tom kontekstu, upozorio je da SAD više neće tolerisati nepravedne trgovinske aranžmane koji zemljama omogućuju da "istovaruju" svoje proizvode u Ameriku, subvencionišu svoju robu, "uzimaju na nišan" industrije SAD i manipulišu valutom kako bi stekle nepravedne prednosti.

Ti dani su, poručio je, prohujali i "SAD više neće tolerisati takve zloupotrebe", prenosi AP.

U govoru u sedištu UN u Njujorku, Tramp je, takođe, pozvao svetske zemlje da se pridruže SAD u izolovanju Irana zbog ponašanja koje on smatra agresivnim.

Tramp je rekao da je pokrenuo kampanju "ekonomskog pritiska" kako bi se Iranu uskratio novac koji mu je potreban da bi nastavio sa "krvavom agendom" razaranja i krvoprolića u Siriji i Jemenu.

"Iranu se ne sme dozvoliti da dođe do nuklearne bombe"

Kako je istakao, Iran ne poštuje svoje susede niti njihove granice, a režimu koji uzvikuje "smrt Americi" i preti Izraelu uništenjem ne sme se, kaže, dozvoliti da se domogne nuklearne bombe.

Američki predsednik je u svom obraćanju odbacio princip "globalnog upravljanja, kontrole i dominacije", poručivši da poštuje pravo svake zemlje da sledi sopstvene običaje, ubeđenja i tradiciju.

Sjedinjene Američke Države, naglasio je, nikada neće govoriti drugim zemljama kako da žive, rade ili se mole.

Ali, kako je napomenuo, SAD očekuju od drugih zemalja da "zauzvrat poštuju suverenitet Amerike".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online