Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.09.2018.
16:46
sputniknews.com A

Izrael se u Siriji plaši samo jednog - sistema S-300

"Rusija je izašla u susret izraelskoj strani raskinuvši ugovor sa Sirijom o isporuci sistema S-300, koji bi po dometu dejstva mogli da pokriju celu teritoriju Izraela", rekao je ruski ekspert Viktor Murahovski.

en.wikipedia.org/EllsworthSK
Sistem S-300

- Izrael je izrazio zabrinutost kada je Rusija 2010. potpisala ugovor sa Sirijom - objasnio je Murahovski komentarišući rusko-izraelske odnose pre incidenta sa obaranjem ruskog aviona Il-20 u Siriji.

Murahovski je istakao da je osnovna bojazan izraelske strane bila činjenica da će sistemi S-300 koji pripadaju Siriji "praktično čitavu teritoriju Izraela prekriti svojim radarskim poljem i dometom dejstva sistema".

Murahovski je naglasio da je izraelska strana "ubedljivo i molećivo" tražila od Rusije "da ne realizuje ovaj ugovor".

- Izašli smo im u susret. Prvo smo ovaj ugovor suspendovali, a zatim ga raskinuli. Vratili smo 400 miliona dolara, koji su nam, uzgred, već stajali u džepu - objasnio je stručnjak.

Viši naučni saradnik za Odsek Izraela i jevrejskih opština na Institutu za istočne studije RAN, Dmitrij Marjasis, obraća pažnju na činjenicu da je izraelski premijer ubrzo nakon tragedije nazvao ruskog predsednika, a komandant izraelskih vazduhoplovnih snaga posetio Moskvu, što ukazuje na činjenicu da Izrael pokušava da pronađe izlaz iz situacije.

- Napetost je svakako nastala, ali obe zemlje su spremne da nastave konstruktivan dijalog i saradnju. Strane očigledno žele da razreše situaciju i da to nekako ubuduće izbegnu. Mislim da će obe strane izvući zaključke. Saradnja u Siriji i koordinacija će se nastaviti. Možda će se na neki način restruktuirati kako bi se učinila efikasnijim - pretpostavlja Marjasis.

On je takođe istakao da je Rusija već puta pokazivala da neće odustati od svojih namera u Siriji, pa bi bilo čudno pokušati da se na nju utiče pomoću provokacija.

Izraelski politički analitičar Mičel Barak smatra da bi tragedija trebalo da podstakne Izrael na bližu koordinaciju sa Rusijom u regionu.

- Vidimo da strane sarađuju i koordiniraju svoje akcije u Siriji, posebno u pogledu iranske pretnje koju Izrael shvata krajnje ozbiljno. Mislim da ova strašna tragedija može da doprinese jednom pozitivnom momentu, a tačnije, bližoj koordinaciji akcija u regionu. Postoji shvatanje da Izrael i Rusija moraju bliskije da sarađuju na profesionalnom i vojnom nivou - naglasio je Barak.

On je takođe podsetio da u Izraelu živi oko milion i po Jevreja koji govore ruski - imigranata iz Rusije i njihove dece. Ukupan broj stanovnika u Izraelu je oko 8,7 miliona ljudi.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su postupci vojnog vazduhoplovstva Izraela u vezi sa ruskim avionom Il-20 koji je oboren u Siriji bili neprijateljski.

Ministarstvo je objasnilo da je na molbu Izraela Rusija u Siriji više puta uklanjala zabrinutost u vezi sa mogućom predajom trećoj strani "osetljivih" uzoraka vojne namene koji su iz Rusije isporučeni u Siriju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online