Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.09.2018.
00:55
Lj. Ivanović - Vesti A

Curi vreme za Bregzit

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je nakon sastanka s britanskom premijerkom Terezom Mej da vreme za dogovor o Bregzitu ističe.

EPA/Andy Rain
Skupo napuštanje unije: Bregzit će koštati Britance

- Vreme curi, a postoje velike prepreke koje moramo preći pre dogovora o Bregzitu - rekao je Tusk.

Vođe Evropske unije i britanska premijerka Tereza Mej sastali su se na neformalnom sastanku u Salcburgu. Iako su izjave prisutnih bile prijateljske i pozitivne, Tuskova izjava otkrila je da ključna pitanja i dalje nisu rešena, kaop što je, na primer, irska granica.

Ako se ne postigne dogovor, Velika Britanija rizikuje da sledećeg marta izađe iz Evropske unije s velikim posledicama. Engleska banka upozorila je kako bi došlo do pada cena nekretnina, brojni poslovi bi bili ugroženi, a osim toga, zabrinute su i aviokompanije.

One se brinu kako će sporazumi o vazdušnom prostoru iznad Velike Britanije koji su na snazi funkcionisati nakon Bregzita.

Tusk je još jednom poručio da sat otkucava te da Velika Britanija mora da napusti Evropsku uniju do 29. marta 2019. godine.

- Danas možda ima više nade, ali vremena je svakako sve manje. Stoga svaki preostali dan moramo iskoristiti za razgovore - zaključio je on.

Mejova je do sada tvrdo odbijala sve predloge glavnog evropskog pregovarača Mišela Bernijea.
Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila je da bi neuspeh u pregovorima Londona i Brisela o Bregzitu mogao da ima "skupe ekonomske posledice". MMF je saopštio da će i s dogovorom Bregzit naneti ekonomske troškove Velikoj Britaniji, pošto to znači više trgovinskih prepreka nego što ih danas ima.

Funta je izgubila više od 10 odsto vrednosti prema evru od britanskog izglasavanja izlaska iz EU 2016, što je dovelo do poskupljenja uvoznih proizvoda.

Sve se lomi zbog Irske

Britanska premijerka je upozorila EU da ne traže "neprihvatljivo" u pregovorima o budućoj granici Severne Irske posle izlaska Britanije iz Unije. Glavna prepreka sporazumu o Bregzitu je sporazum koji bi omogućio slobodno kretanje robe, usluga i ljudi između Irske i Severne Irske. Posle Bregzita granica između Severne Irske i Republike Irske postaće britanska granica sa EU. Sada proizvodi koji prelaze tu granicu ne treba da budu provereni za carine i standarde, ali kada Britanija napusti ta dva aranžmana odnosno jedinstveno tržište i carinsku uniju EU, to će se sve promeniti.

Alkohol i otcepljenje

Lanac pabova koji je osnovao istaknuti pristalica Bregzita saopštio je da će prestati sa prodajom francuskog brendija i nemačkog jegermajstera i zameniti ih proizvodima iz zemalja van EU. Kompanija Dž. D. Vederspun je navela da od 26. septembra više neće služiti takozvane jegerbombe. Konjaci kurvoazje i henesi će biti zamenjeni markama iz Velike Britanije i Australije. U 880 pabova koji pripadaju lancu već je obustavljena ponuda francuskog šampanjca i nemačkog pšeničnog piva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online