Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.09.2018.
13:14
Vestionline, b92.net A

Sprema se "veliki okršaj" u Evropskoj uniji

Bivši strateg američkog predsednika Donalda Trampa Stiv Benon pokušaće da napravi široki savez nacionalističkih lidera i partija u Evropi.

pixabay
Evropski parlament

On tim savezom namerava da na izborima za Evropski parlament sledeće godine osvojili dovoljno mesta da može da blokira odluke proevropskih stranaka.

Benon, koji je pomogao uspostavljanje novog političkog poretka u SAD, pre nego što je pao u Trampovu nemilost, sada pokušava da povrati staru slavu, ali u Evropi. 

Planira, kako piše Blumberg, turneju po nekoliko evropskih država ove nedelje kako bi namamio populističke lidere i stranke u savez, što bi im omogućilo bolji rezultat na izborima za EP u maju sledeće godine. 

Zajedno sa belgijskim političarem Mišelom Modrikamenom osnovao je „Pokret“ koji se zalaže za nacionalni suverenitet, jače granice, veća ograničenja po pitanju migracija i borbu protiv radikalnog islama. 

Benon želi da u EP ima dovoljno poslanika, bar jednu trećinu, sa istim uverenjima, kako bi mogli da „komanduju negacijom“ i da blokiraju proevropske grupe. 


Pokret će strankama ponuditi besplatne usluge pred izbore - analize podataka, anketiranja, slanja poruka i upravljanja projektima, ali, kako navodi, neće uticati na izbor kandidata i neće nametati političke platforme strankama. 

Pokretu su se za sada priključile ultradesničarske italijanske stranke Liga i Italijanska braća. 

Benon i njegov „Pokret“ predstavljaju „pretnju“ za francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je najavio da će voditi proevropske partije protiv nacionalističkih. 

Modrikamen navodi da je Makronovo obećanje za njih „savršena stvar“, te ističe i da su nedavni događaji u EP pomogli evropskim populistima, poput prošlonedeljnog glasanja protiv premijera Mađarske Viktora Orbana, koje je, kaže, od Orbana stvorilo „iskonskog lidera“. 

Najava podrške „Pokreta“ pojačava verovatnoću da će u maju na izborima doći do velikog okršaja populističkih partija, koje su već postigle iznenađujuće uspehe u Nemačkoj, Austriji, Poljskoj, Francuskoj i Švedskoj s jedne strane i liberalnog establišmenta koje predvode Makron i lideri zemalja Beneluksa s druge. 

Benon i Modrikamen planiraju da održe osnivačku konvenciju „Pokreta“ u Briselu krajem novembra, a krajnji plan je da imaju saveznike u svim zemljama EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online