Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.09.2018.
08:31
sputniknews.com A

Evropska unija "oterala" Orbana u Moskvu

"Prirodni gas koji će se isporučivati preko drugog kraka gasovoda 'Turski tok' mogao bi da poteče kroz gasne transmisione sisteme Bugarske, Srbije i Mađarske, pa dalje do Austrije, kažu ruski eksperti za energetiku komentarišući rezultate susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Mađarske Viktora Orbana u Moskvi", piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

EPA/Alexander Zemlianichenko
Viktor Orban i Vladimir Putin

Mađarska kao "vrata Rusije u EU"

Ovo je druga poseta mađarskog premijera Rusiji u poslednja dva meseca. Poslednji put lideri su se sastali 15. jula u Kremlju, kada je Orban prisustvovao završnici Svetskog prvenstva u fudbalu.

Mađarska spada u one malobrojne zemlje EU koje vode otvoren dijalog sa Rusijom i protive se antiruskim sankcijama i diplomatskim ratovima.

Putin je nakon jučerašnjeg sastanka potvrdio da je Mađarska jedan od ključnih partnera Rusije u Evropi i da se odnosi dveju zemalja praktično razvijaju u svim pravcima.

Pozitivnu dinamiku, uprkos sankcijama, pokazuje trgovinska razmena, a strane očekuju da će ona biti povećana na 10 milijardi dolara godišnje. Osim toga, obim uzajamnih investicija iznosi milijardu dolara.

Ipak, glavna tema razgovora dvojice lidera bila je energetika, a glavni rezultat je dogovor da isporuke ruskog gasa Mađarskoj budu nastavljene i posle 2020. godine. Orban je izrazio želju da gasovod "Turski tok" prođe kroz Mađarsku, a Putin nije isključio tu mogućnost.

- Mađarska je prilično veliki potrošač ruskog gasa u Istočnoj Evropi. Na primer, prošle godine je potrošnja iznosila oko 7 milijardi kubnih metara - to su ozbiljne količine. Mađarska, naravno, želi da dobija ruski gas, i to po najsigurnijoj ruti. Zbog toga je zainteresovana za to kako će ruski gas biti transportovan nakon izgradnje "Severnog toka 2" i "Turskog toka" - rekao je stručnjak za energetiku Konstantin Simonov.

Orbanova poseta Moskvi se dešava u trenutku zaoštravanja odnosa Budimpešte i Brisela i uoči neformalnog samita EU, čija će jedna od ključnih tema biti uvođenje mogućih sankcija Mađarskoj zbog njene antimigrantske i antievropske politike.

Ruski eksperti ocenjuju da Orban zbog zategnutih odnosa sa EU pokušava da nađe i dobije podršku van Unije, pre svega od Rusije. Pored toga, Budimpešta održava odnose i sa Kinom, a donedavno je razvijala dobre odnose i sa Turskom.

Eksperti ističu da je Mađarska jedna od retkih zemalja EU koja je otvorena za dijalog i koja se dosledno zalaže za ukidanje antiruskih sankcija, a ruski analitičari Mađarsku vide i kao "vrata Rusije u EU".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online