Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.09.2018.
13:13
Sputnjik A

Rusija i Saudijska Arabija pred istorijskim sporazumom?

"U arapskom svetu se uveliko spekuliše o datumu kada će ruski predsednik Vladimir Putin posetiti Saudijsku Arabiju. To putovanje trebalo bi da bude odgovor na istorijsku posetu kralja Salmana Moskvi, prvog saudijskog monarha koji je u oktobru prošle godine boravio u Rusiji", piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

EPA/Alexei Nikolsky
Saudijski kralj Salman i ruski predsednik Putin

Kralj Salman je tada pozvao Putina da poseti Saudijsku Arabiju, a Kremlj je nedavno potvrdio da se poseta dogovora, ali da tačan datum još nije utvrđen.

Ističući značaj tog susreta, eksperti ocenjuju da su se odnosi dve zemlje značajno poboljšali u poslednje dve godine. Rusija i Saudijska Arabija su i dalje suprotstavljene oko sirijskog sukoba, ali su složne oko nafte.

Eksperti navode da Rusija i Saudijska Arabija zajedno utvrđuju svetske cene nafte, a da njihova saradnja utiče na stabilnost globalnog tržišta nafte. Istovremeno, oni napominju da odnosi dveju zemalja dosežu mnogo dalje od naftne sfere.

Susret Putina i Salmana je u ovom trenutku veoma važan iz više razloga. Pre svega, da bi se rešili globalni problemi na Bliskom istoku, posebno u Siriji i Jemenu, potrebno je međusobno razumevanje Rusije i Saudijske Arabije. Rusiji je potrebno da Saudijska Arabija promeni svoj stav o Siriji, s obzirom da je ta zemlja važan regionalni igrač u sirijskom pitanju, a trebalo bi razgovarati i o pitanju budućnosti Sirije.

Analitičari smatraju da će glavna tema sastanka biti cena nafte, s obzirom da su stabilne cene crnog zlata u interesu obe zemlje.

Rusija i Saudijska Arabija ranije su najavile sklapanje dugoročnog sporazuma, prvog takvog u istoriji između te dve države. To podrazumeva stvaranje dugoročne strukture za saradnju, što će, kako se očekuje, obezbediti predvidivost i stabilnost na naftnom tržištu. To je, kako se ističe, u interesu svih učesnika na tržištu, kako proizvođača tako i potrošača.

Time će biti proširen kratkoročni savez koji je započeo u januaru 2017, nakon pada cena sirove nafte. Kako je ranije rekao saudijski princ Muhamed bin Salman, Moskva i Rijad rade na tome da jednogodišnje ugovore pretvore u sporazum od 10-20 godina. Zasad postoji okvirni sporazum, ali detalji se razrađuju.

- Ono što je najvažnije za Rusiju i Saudijsku Arabiju, kao i za budžete naših zemalja, jeste proširenje i jačanje saradnje po pitanju zajedničkog određivanja gornje granice cene nafte. Pregovori o tome se vode od početka osamdesetih godina i, po pravilu, oni nisu davali nikakve praktične rezultate - kaže Andrej Baklanov, bivši ambasador Rusije u Saudijskoj Arabiji.

On podseća da između Rusije i Saudijske Arabije postoji i vojna saradnja i takvi vojni dogovori kao što je kupovina sistema S-400, a razvija se saradnja i u kosmičkoj sferi.

Baklanov navodi da Rusija do sada još nije uspela da na velika vrata uđe na tržište oružja Saudijske Arabije, ali veruje da će diversifikacija u toj sferi omogućiti Rusiji da zauzme deo tog tržišta, kao što je to svojevremeno učinjeno u Egiptu i nekim drugim arapskim zemljama, koje poslednjih decenija oružje kupuju od SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online