Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.09.2018.
00:43
Lj. Ivanović - Vesti A

Milion za otcepljenje

Više od milion ljudi izašlo je na ulice Barselone povodom obeležavanja Dijade, dana pada grada pod kontrolu Španije 1714. godine, kako bi pružili podršku pokušaju otcepljenja Katalonije od Španije.

EPA
Za nezavisnost: Marš katalonskih nacionalista u Barseloni

Traktori na kojima su istaknute crveno-žute katalonske zastave ušli su u Barselonu iz seoskih područja, a pobornici nezavisnosti Katalonije nosili su crvene majice sa sloganom "Hajde da izgradimo Republiku!"

Veliki odziv građana odgovor je na apele katalonskog lidera Kima Tore i njegovog prethodnika Karlesa Puđdemona, koji su istakli da će masovnost demonstracija potvrditi neprekidnu podršku nezavisnosti španske pokrajine. Protesti su organizovani tek nešto više od godinu dana nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji je rezultirao slanjem policije za razbijanje pobuna i unilateralnim proglašenjem nezavisnosti.

Predsednik Đeneraliteta Katalonije Kim Tora je, kao i ostali demonstranti, nosio žutu traku, čime se aludira na devetoricu političara koji u pritvoru čekaju suđenje zbog učešća u pokušaju otcepljenja Katalonije. Suđenja devetorici političara trebalo bi da počne krajem godine.
Prethodno je Kim Tora pokrenuo novu kampanju za otcepljenje Katalonije od Španije odbacivši ponudu španske vlade o referendumu za veću autonomiju.

- Mandat koji su nam građani dali je na snazi, a mi radimo na tome da on zaživi u stvarnosti - istakao je Tora u nacionalnom pozorištu u Barseloni gde je održao govor pod nazivom "Naš trenutak".

Njegov prethodnik Karles Puđdemon organizovao je u oktobru 2017. referendum o nezavisnosti na kojem se većina birača izjasnila u korist otcepljenja, ali protivnici nezavisnosti nisu izašli na glasanje, jer su ga španska vlada i ustavni sud bili zabranili. Puđdemon je uhapšen 25. marta u Nemačkoj dok se iz Finske vraćao u Belgiju gde se nalazio u egzilu od kraja oktobra prošle godine, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije od Španije. Španski sudija je povukao međunarodni nalog za hapšenje za Puđdemona kad je nemački sud odbio da ga izruči po optužbama za pobunu. Ukoliko bi se vratio u Španiju i dalje može da bude uhapšen.
Njegov naslednik Tora sada traži novi referendum koji bi priznala Španija.

- Dogovoreni, obavezujući i međunarodno priznati referendum. To je jedini način da se obnovi mandat koji smo dobili - rekao je gotovo pet meseci nakon što je izabran na mesto predsednika vlade.

Puđdemon još u Belgiji

Bivši predsednik španske pokrajine Katalonije vratio se prošlog meseca u Belgiju iz Nemačke pošto nije uspeo pokušaj centralnih španskih vlasti da osiguraju njegovo izručenje po optužbama o pobuni. Karles Puđdemon je stigao jutros u Brisel i pozdravio se sa sadašnjim predsednikom Katalonije Kimom Torom koji je doputovao iz Španije da se s njim sretne. On je po dolasku izjavio da želi da nastavi da brani "pravednu stvar katalonskog naroda".

Sećanje na slom Barselone

Opsada Barselone odigrala se pred sam kraj Rata za špansko nasleđe i trajala je od 25. jula 1713. do 11. septembra 1714. kada je odbrana Barselone konačno pala i snage Filipa Petog Burbonskog umarširale u grad. Padom Barselone završena je borba između nadvojvode Karla koga su, pored Katalonije, podržavale i druge svetske sile, kao Britanija, Austrija i Holandija, i Filipa Petog koji je imao podršku Francuske i ostalog dela Španije. Pobedu su odnele franko-španske snage čime je na presto Španije došla kraljevska dinastija Burbona.

I Vojvođani došli

Na demonstracijama u Barseloni povodom Nacionalnog dana Katalonije, pored veoma brojnih katalonskih zastava, primećeno je i više zastava pokrajine Vojvodine i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). U LSV je potvrđeno da se delegacija te stranke predvođena generalnim sekretarom Bojanom Kostrešom nalazi u Barseloni. Oni su u glavni grad Katalonije otputovali na poziv partije republikanske levice ERC i sa njima su funkcioneri grupacije Evropske slobodne alijanse u Evropskom parlamentu, kazali su u LSV.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online