Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.09.2018.
11:15
sputniknews.com A

Francuska i Italija ukrštaju koplja u Libiji: Ulog - 48 milijardi barela nafte

Libija je tačka u kojoj se sudaraju dve velike evropske države - Francuska i Italija - i to sve, naravno, zbog nafte. Italija trenutno kontroliše njen izvoz, dok Francuska očekuje da posle izbora u decembru njeni puleni dođu na vlast i ona zagospodari libijskim energentima, piše Sputnjik.

printscreen
Ne smiruje se situacija u Libiji

I Pariz i Rim smatraju da imaju puno pravo da se mešaju u unutrašnje stvari Libije: nekad je bila italijanska kolonija, dok je Francuska dala možda i najveći doprinos u obaranju režima Moamera el Gadafija.

Pošto i jednu i drugu interesuje nafta, a nje nikad dosta, zvuči logično što su se našle na suprotnim stranama u državi gde vlada dvovlašće: Pariz podržava vladu čije sedište je u Tobruku i koja sarađuje sa libijskom nacionalnom armijom generala Halifa Haftara, dok Rim drži stranu vlade nacionalnog jedinstva Faiza Saradža, sa sedištem u prestonici zemlje - Tripoliju, koja je formirana uz podršku UN.

Kako za Sputnjik navodi ruski ekspert Kiril Semjonov, predstojeći izbori koji će, kako se očekuje, biti održani u decembru ove godine, mogu samo još više da zaoštre suparništvo između dve države: svi žele kontrolu nad 48 milijardi barela nafte, kolike su zalihe ove severnoafričke države.

- Glavni resurs Libije trenutno kontroliše Nacionalna naftna korporacija u Tripoliju, koja jedino ima pravo izvoza "crnog zlata" u inostranstvo i nalazi se pod budnim okom Italijana. Međutim, u Bengaziju postoji još jedna korporacija koju kontroliše vlada u Tobruku, odnosno general Haftar, kao i većinu naftnih polja - objašnjava Semjonov.

- U ovom sporu Italija je zasad ispred Francuske, jer se bez nje energenti ne mogu izvoziti u inostranstvo. Francuska pokušava da legalizuje Haftara, Libijsku nacionalnu armiju, na novim izborima, kako bi na kraju dobila poluge uticaja na izvoz i raspodelu libijskih energenata u svoju korist - dodaje ovaj stručnjak.

Koliko su Parizu važni predstojeći izbori pokazuje izjava ministra inostranih poslova Žan-Iv le Drijana da će Francuska za njihovo održavanje izdvojiti 100 miliona dolara.

Međutim, koliko Pariz želi izbore, toliko ih Rim izbegava. Semjonov smatra da bi izbori u Libiji mogli da uzdrmaju pozicije Italije, pošto je jedan od mogućih scenarija - legalizacija Libijske narodne armije i Haftara i očuvanje Saradža.

. Problem Libije je raspodela prihoda od nafte, što je važnije od ideologija i bilo čega drugog - zaključio je Kiril Semjonov.

U međuvremenu, u prestonici Libije se od 26. avgusta vodi pravi građanski rat. Vlada u Tripoliju je objavila vanredno stanje. Kako pišu mediji, jedan od razloga eskalacije je borba naoružanih grupa za zone uticaja u prestonici.

General Halifa Haftar je ponudio pomoć "i iz vazduha i sa kopna i sa mora" kako bi se zaustavile ulične borbe koje su već odnele na desetine života, međutim, malo je verovatno da će Vlada u Tripoliju dozvoliti svom ljutom protivniku da uđe na njenu teritoriju.

U svakom slučaju, eskalacija sukoba bi mogla da utiče i na održavanje izbora. Glasanje u ovakvim uslovima može dovesti u pitanje njihov legitimitet i samim tim još više pogoršati situaciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online