Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.09.2018.
00:55
Lj. Ivanović - Vesti A

Generali Trampa nazivaju idiotom

Slavni novinar "Vašington posta" Bob Vudvord, svetski poznat kao deo dvojca (uz Karla Bernštajna) koji je izazvao aferu Votergejt koja je srušila američkog predsednika Ričarda Niksona, objavio je novu insajdersku knjigu - "Strah - Tramp u Beloj kući" koja je potresla američku političku scenu.

Tanjug/AP
Ne razume ni svet ni sistem: Donald Tramp o Ovalnom kabinetu

Baš kao i prošlogodišnja knjiga Majkla Vulfa "Vatra i bes", i Vudvordova opisuje stanje u Beloj kući kao haotično, a predsednika kao hirovitog neznalicu koji vređa saradnike koji, opet, ni njemu ne ostaju dužni, te ga u privatnim razgovorima nazivaju nezrelim detetom, idiotom i slično.

Sočnih detalja ne manjka, ali se izdvajaju Trampovi razgovori s bivšim privatnim advokatom Džonom Daudom oko istrage o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore. Prema Vudvordovim izvorima, Tramp je toliko opsednut istragom da jedva funkcioniše, ali je u jednom trenutku pristao da ga sasluša specijalni istražitelj Robert Maler.

Zet i Ivanka se ne pitaju

Iako je u javnosti fama kako se Ivanka Tramp, ćerka predsednika i njen muž Džerod Kušner bogzna kako važni šrafovi u Trampovoj Beloj kući, Vudvord to negira, navodeći da se oni ne pitaju mnogo, te da čak i vrlo retko navraćaju u Zapadno krilo gde imaju svoje savetničke kancelarije.

Tada na scenu stupa njegov advokat Daud koji je 27. januara pokušao da ga u Beloj kući pripremi za to saslušanje. Kako je to neslavno prošlo, Daud je rekao predsedniku da ni slučajno ne svedoči usmeno Maleru jer je "sigurno da će ga uhvatiti u krivokletstvu".

- Biću ja odličan svedok - odgovorio je Tramp.

Retardirani južnjak

Javno je već dugo ministar pravde SAD Džef Sešens na meti predsednikovih kritika jer ne zaustavlja istragu protiv njega o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. I privatno Tramp vređa Sešensa, pa ga tako naziva "mentalno retardiranim glupim južnjakom".

- Svedoči i završićeš u narandžastom kombinezonu robijaša - odbrusio mu je Daud koji je narednog dana vratio punomoćje Trampu.

Posebno se u knjizi opisuje frustracija Trampovih saradnika njegovim kolosalnim, ali opasnim neznanjem i nerazumevanje prilika u svetu i funkcionisanje sistema. Vudvord navodi da je šef osoblja Bele kuće, general Džon Keli više puta pretio ostavkom iskazujući nervozu zbog Trampovih postupaka. Jednom prilikom se Keli poverio saradnicima:

Krađa papira iz Ovalne sobe

Strast za raskidanjem međunarodnih ugovora je toliko opsela Trampa da je svom bivšem ekonomskom savetniku Geriju Koenu rekao da želi da raskine Sporazum o slobodnoj trgovini sa Južnom Korejom.

- Svaki dan sa njim je hod do ruba ambisa, ali jednom će zakoračiti preko - rekao je Koen saradnicima.

A onda je objasnio i da je ukrao dekret sa stola u Ovalnom kabinetu, što Tramp nije ni primetio, zaboravivši potom svoju nameru.

- Njemu ne vredi govoriti - rekao je Koen.

- On je idiot. Besmisleno je pokušavati da ga ubedite u bilo šta. On je izleteo iz šina. Mi smo u ludnici. Uopšte ne znam šta bilo ko od nas radi ovde. Ovo je najgori posao u mom životu.
U jednoj situaciji je i ministar odbrane Džejms Matis izgubio nerve u razgovoru s predsednikom koji je vređao generale rekavši da bi običan vojnik u Avganistanu znao bolje šta da se radi, jer ovako Amerika gubi rat. Bilo je tenzija i samo mesec dana pošto je preuzeo dužnost predsednika kada je od načelnika Združenog generalštaba generala Džozefa Danforda da mu pripremi planove za preventivne udare na Severnu Koreju. Danford je posvedočio da mu se zaledila krv u žilama. Tramp je tom prilikom napao vojne zvaničnike i zbog velikog vojnog prisustva SAD u Južnoj Koreji, upitavši ih: "Zašto kog đavola tamo držimo toliku vojsku i dajemo ogroman novac?"

Pacov u đavoljoj radionici

Bivši šef osoblja Bele kuće Rajns Pribus je i sam ludeo zbog ponašanja Trampa. Posvedočio je da predsednik svakog jutra mahnito gleda vesti i tvituje bez da ikoga konsultuje.

- To je đavolja radionica. Moram ujutro da mu kucam na vrata spavaće sobe da ga molim da dođe na posao - rekao je Pribus.
Ni predsednik mu nije ostao dužan nazvavši ga "pacovom koji samo trčkara ovamo-onamo".

- Zato što pokušavamo da sprečimo Treći svetski rat, predsedniče - odgovorio mu je Matis, požalivši se potom saradnicima da predsednik "ima znanje o međunarodnim odnosima na nivou desetogodišnjeg deteta".

Mediji su ranije izvestili i da je državnog sekretara ocena Trampa kao "jeb...g morona" koštala funkcije, a Reks Tilerson nikada nije demantovao da je tako kvalifikovao prvog čoveka SAD.

Hajde da ubijemo Asada

Jedna od slikovitih situacija opisanih u knjizi je i ona kada je u Siriji izveden hemijski napad gasom sarinom, za šta je optužen sirijski predsednik Bašar al Asad. Tramp je odmah pozvao svog ministra vojnog, generala Džejmsa Matisa.

- Hajde, jeb..e, da ubijemo Asada! Hajde! Hajde da ih dosta pobijemo! - rekao je Tramp.

- Odmah ću se dati na posao - odgovorio je Matis, ali je spuštajući slušalicu rekao saradnicima:

- Nećemo tako. Ništa od toga nema. Odgovorićemo odmereno.
Potom je izrađen plan vazdušnih udara na Siriju koji je Tramp potom i odobrio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online