Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.09.2018.
23:24
sputniknews.com A

Ako kupi S-400, i ovoj zemlji preti odmazda SAD

"Posle Turske, Indija se našla u nemilosti Vašingtona zbog planova o kupovini ruskog oružja, među kojima je i protivvazdušni raketni sistem S-400. Američke vlasti zapretile su Nju Delhiju sankcijama zbog takvih namera i izrazile su nadu da će Indija ipak 'razmotriti alternativu'", piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Raketni sistem S-400 "Trijumf"

Amerikanci su iskazali spremnost da Indiji predlože svoje tehnologije, "savremenije od ruskih".

Indijski mediji pišu da Indija, uprkos američkim upozorenjima, ne namerava da odustane od kupovine ruskih protivvazdušnih sistema S-400 "Trijumf" i da će o tome obavestiti američku stranu na predstojećem prvom ministarskom dijalogu sa SAD u formatu "2+2", koji će se održati 6. septembra u Nju Delhiju.

Neimenovani indijski zvaničnik je rekao da je Indija praktično završila dogovore sa Rusijom o S-400. Isporuke S-400 trebalo bi da počnu 2020, ako ugovor bude potpisan do kraja godine.

Vašington trenutno razgovara sa Nju Delhijem o antiruskim sankcijama u okviru zakona "O borbi sa protivnicima Amerike putem sankcija".

Prema tom zakonu, SAD mogu da uvedu sankcije trećim državama zbog kupovine ruskog oružja, mada Pentagon može da napravi izuzetke za određene zemlje. Stejt department je ranije tvrdio da je ubedio niz zemalja da odustanu od ugovora sa Rusijom, čija ukupna vrednost iznosi nekoliko milijardi dolara.

U ovom trenutku Rusija i Indija su najveći partneri u vojnotehničkoj saradnji: više od 70 odsto oružja i borbene tehnike indijske vojske je ruske i sovjetske proizvodnje. Svake godine Indija kupuje oružje od Rusije za više milijardi dolara.

Vojni analitičar Boris Rožin predviđa da će Amerikanci nastaviti politiku pritisaka i da će primoravati Indiju da pravi razne ustupke.

- Amerikancima je jasno da je Indija strateški zainteresovana za kupovinu S-400, ali koristeći pretnju sankcionog pritiska, oni mogu da pokušaju da otegnu, odlože tu kupovinu ili da "izvuku" Indijcima pare za kupovinu nekakvog američkog oružja. Drugim rečima, oni će koristiti sankcije kao sredstvo u tržišnoj utakmici, u konkurentnoj borbi, pošto SAD aktivno pokušavaju da se takmiče sa Rusijom na indijskom odbrambenom tržištu - kaže Rožin.

Pomama koja vlada na svetskom tržištu oružja za ruskim sistemima S-400 "Trijumf" nimalo ne čudi. Reč je o modernom protivavionskom raketnom sistemu dugog dometa, namenjenom za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih raketa, uključujući i one srednjeg dometa, a može se koristiti i protiv ciljeva na kopnu.

Pored Indije i Turske, koja je već dala i avans, za ruski sistem S-400 zainteresovani su Saudijska Arabija, Iran, pa čak i Vijetnam.

Da li će se ostvariti planovi Moskve da u narednih desetak godina zaradi na S-400 oko 30 milijardi dolara tek će se videti, ali će do tada ona već imati moderniji i opasniji sistem S-500, koga nazivaju "ubicom hipersoničnih raketa".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online