Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.08.2018.
19:16
BBC A

Rusija: U toku pripreme za najveće vojne vežbe od Hladnog rata

300.000 ruskih i kineskih vojnika, 1000 aviona i 36.000 tenkova, sledećeg meseca na vojnoj vežbi Vostok-2018.

Epa/ Maxim Shipenkov
Foto: Arhiva

Rusija piprema najveće vojne manevre sledećeg meseca u kojima će učestvovati 300.000 ljudi. To će biti najveće vojne vežbe održane od Hladnog rata. 

Ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da će trupe iz Kine i Mongolije takođe učestvovati u vežbama u centralnoj i istočnoj Rusiji. 

On je uporedio manevre Vostok-2018. sa sovjetskim manevrima 1981. koji su uključivali i vežbe napada na NATO. 

Vostok-2018. se održava u trenutku rastućih netrpeljivosti između NATO pakta i Rusije. 


NATO je reagovao na rusku aneksiju Krima od Ukrajine 2014. i povratak proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine tako što je povećao i prerasporedio snage po istočnoj Evropi. 

Rusija tvrdi da NATO gradi nepoverenje u međusobnim odnosima i provocira. 

Šojgu je najavio da će u manevrima Vostok-2018, koji će se održavati od 11. do 15. septembra, učestvovati 36.000 tenkova, oklopnih vozila i više od hiljadu aviona. Vostok na ruskom jeziku znači istok. 

Podsećajući se na sovjetske manevre iz 1981. Šojgu je rekao: "Na neki način ćemo ponoviti Zapad-81, ali sve smo podigli na niši nivo". 

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je izjavio da su vežbe opravdane s obzirom na "trenutnu međunarodnu situaciju, koja je često agresivna i neprijateljska prema našoj zemlji". 

On kaže da učešće kineskih trupa pokazuje da Rusija i Peking sarađuju u svim oblastima.

Takođe će učestvovati i vojna mornarica Severne flote. Smatra se da oružane snage Rusije broje oko milion ljudi. 

Veličina vežbi Vostok-2018 je ekvivalentna snagama raspoređenim u jednoj od velikih bitaka iz Drugog svetskog rata. 

pixabay.com


Manja vežba Rusije i Belorusije održana je na zapadu Rusije prošle godine. 

Predsednik Vladimir Putin je kao državni prioritet postavio modernizaciju ruske vojske - uključujući i nove nuklearne rakete. 

Portparol NATO Dilan Vajt kaže da je NATO obavešten o održavanju Vostoka-2018. u maju i da prati dešavanja. 

On je rekao da taj savet razmišlja o ruskoj ponudi da vojni NATO atašei, stacionirani u Moskvi, posmatraju ove vojne vežbe. 

- Sve nacije imaju pravo da uvežbavaju svoje vojne snage, ali je ključno da se to radi javno i na predvidiv način - rekao je on. 

- Vostok pokazuje da se Rusija usredsređuje na sukobe velikih razmera. A to se uklapa u šablon koji smo videli mnogo puta - jača Rusija znači značajno povećanje njenog vojnog i odbrambenog budžeta i veće vojno prisustvo - rekao je Vajt.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online