Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.08.2018.
19:56 >> 19:55h
Tanjug, Vestionline A

Nemačka: Policija zaustavlja desničarski protest u Kemicu

Jedan muškarac je stradao, a dvojica povređena u nedelju u nemačkom gradu Kemnicu. Gradski festival je naprasno završen zbog protesta desničara.

pixabay.com

Dodatne policijske snage poslate su Kemnic u istočnoj Nemačkoj, pošto su stotine ekstremno desničarskih demonstranata promarširale gradom u nedelju. 

Ekstremno desničarska navijačka grupa Kaotik Kemnic pozvala je pristalice da izađu na ulice, nakon što je 35-godišnji Nemac smrtno ranjen u sveopštoj tuči. Policija je saopštila da je nekoliko stranaca umešano u nerede. 

Članovi navijačke grupe, kojima je inače zabranjen ulazak na stadion lokalnog kluba, saopštili su da žele "da pokažu ko je glavni u gradu!" 

Gradski festival koji je bio zakazan za prošli vikend je iznenada završen. 

Nemačka vlada je snažno osudila mobilizaciju ekstremnih desničara.

- Nemačka policija istražuje antisemtiski napad u Berlinu
- Savet Jevrejima u Nemačkoj da ne nose kape
- Nemački ministar unutrašnjih poslova ponudio ostavku

Portparol kancelarke Angele Merkel Štefan Zajbert rekao je da je "ovakav pritisak lov na ljude koji izgledaju drugačije ili imaju drugačiju etničku pripadnost." 

- Nećemo dozvoliti pokušaje širenja mržnje na ulicama - rekao je Zajbert. 

Policija je ocenila da je u masi bilo oko 800 demonstranata. Saopšteno je i da su neki od njih bili neprijateljski raspoloženi prema policiji i gađali ih flašama. Spontano okupljanje desničara je iznenadilo policiju. 

Kako bi se uspostavio red u centru grada, pozvane su dodatne policijske jedinice iz Drezdena i Lajpciga. 

Kemnic je grad u Saksoniji, region u kome su ekstremno desničarske, anti-imigrantske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) i Pegida naročito jake.

Nije jasno šta je uzrok incidenta koji je kasnije izazvao protest. Policija je saopštila da su teško povređena još dvojica muškaraca. 

Policija je demantovala navode sa društvenih mreža da je tuča povezana sa seksualnim uznemiravanjem žena. 

U video snimcima postavljenim na Tviteru vide se demonstranti koji nose ekstremno desničarske slogane "Mi smo ljudi!" i "Ovo je naš grad!" 

U nekim izveštajima se pominju agresivni demonstranti koji jure strance, ali o tome ima malo detalja. 

Poslanik AfP-a Markus Fronmajer tvitovao je da "kada država više ne može da zaštiti građane, oni moraju da izađu na ulice i štite sami sebe". 

Gradonačelnica Kemnica Barbara Ludvig, političarka Socijaldemokratske stranke (SPD), osudila je protest rekaviši da je "to trebalo da bude miran gradski skup - imali smo specijalnu priliku, slavili smo rođendan grada." 

"Ljuta sam zbog onoga što se dogodilo u nedelju."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online