Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.08.2018.
17:55
Vestionline, Tanjug A

Han: "Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu"

Evropska unija bi trebalo da uprosti proces odlučivanja o prijemu novih članica, tako da ne mora postojati jednoglasna odluka za svaku sitnicu, smatra komesar za proširenje EU Johanes Han.

EPA/Andrej Ćurić
Komesar za proširenje EU: Johanes Han

Govoreći o proširenju EU zemljama Zapadnog Balkana, Han je za nemački Klajne cajtung kao primer izneo činjenicu da je u pristupnom procesu potrebna jednoglasnost za svaki, kako je rekao, koračić. 

- Dok neka zemlja ne postane članica, neophodno je dvestotinak jednoglasnih odluka. Jasno je da finalna odluka o prijemu članice mora biti doneta jednoglasno, ali put dotle ne mora biti popločan jednoglasnim odlukama. Ja sa mojim ljudima provodim trećinu svog vremena ubeđujući jednu ili dve članice - rekao je Han.

Han smatra da strah nije dobar savetnik.

- Jasno je da ove zemlje imaju evropsku perspektivu, to je veliki adut. Ali računa se kvalitet pripreme, a ne brzina. To znači razvoj pravne države, privredni razvoj. Dobićemo pristanak naših građana (za proširenje) samo ako imaju osećaj da je nova članica obogaćenje, a ne opterećenje - preneo je Dojče vele.

Han je podsetio da Strategija za Zapadni Balkan jasno kaže da se nove članice mogu primiti samo ako reše bilateralne konflikte sa susedima.

- To je već izazvalo dinamiku, kako se može videti u razjašnjenju svađe oko imena između Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Grčke. Ili ćemo izvoziti stabilnost, ili ćemo uvoziti nestabilnost - kazao je Han.

Volfgang Sobotka iz Austrijske narodne partije kaže da je "jedini put sadašnji".

- Jedini put je sadašnji, da se parlament sa time suoči - kaže Sobotka, uz napomenu da kod skepse prema ovom regionu treba primetiti da tu postoji i epigenetska pozadina.

- Neki političari ne koriste bez razloga radije pojam "jugoistočna Evropa". Balkan uvek zvuči tako… kao nešto što se povezuje sa krizama i manjkom pravne države. Uvek treba uračunati emotivne predrasude. Samo obrazovanje, prosvećivanje i informisanje mogu ubediti građane - kazao je.

Podsetio je da su "geopolitički u Evropi kroz vekove postojala dva stalna konfliktna polja: Nemačka i Francuska, što je sa Adenauerom i Degolom dugoročno rešeno i balkanski region, koji je posebno nestabilan"

Učvrstiti evropsku misao na Balkanu, kaže Sobotka, jeste osnovni preduslov za stabilnu Evropu.

- Već sada imamo različite interese tih država. Pitanje je samo - kako se prema njima odnositi? Da li konflikt tera države u izolaciju ili zbog nespremnosti na razgovoru u vojne konfrontacije? Ili se teme i pozicije mogu imenovati i parlamentarno rešiti? Naravno da će istorijske linije konflikta još dugo postojati, bilo ih je i u austrijskoj istoriji. Samo, u Evropi se konflikti rešavaju demokratski - naveo je Sobotka za Klajne cajtung, prenosi DW.
 

POVEZANE VESTI

Petak 24.08.2018. 19:52
"Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu":Čemu se vi to smejete Han?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online