Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.08.2018.
13:17
I. Kozarski - Vesti A

Vratite nam pale vojnike

Ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop na sastanku u okviru samita Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru razgovarala je s kolegom iz Severne Koreje Ri Jon Hoom o mogućnosti preuzimawa posmrtnih ostataka australijskih vojnika koji su poginuli u Korejskom ratu (1950-1953.)

pixabay.com
 

- Iskoristila sam priliku da pokrenem pitanje povodom 43 australijskih vojnika koji se vode kao nestali u tom ratu. Jon Ho je primio to k znanju. Naime, primetila sam da su Amerikanci dobili posmrtne ostatke nekoliko vojnika posle sastanka predsednika Donalda Trampa sa severnokorejskim liderom 

Kim Džong Unom. Stoga sam zatražila da Australijanci dobiju istu mogućnost i predložila Severnoj Koreji saradnju po tom pitanju - rekla je Džuli Bišop.

Potraga u na dnu mora 

Biće veoma teško naći posmrtne ostatke svih australijskih vojnika i oficira koji se vode kao nestali u Koreji. To se posebno odnosi na pilote koji su poginuli u borbama sa sovjetskim migovima, često vođenim iznad mora.

Naime, prošle nedenje transportni avion SAD vratio je u domovinu istatke 55 vojnika. Na ceremoniji tim povodom u vazduhoplovnoj bazi Hikam na Havajima učestvovao je potpredsednik SAD Majk Pens, čiji je otac ratovao na Korejskom poluostrvu.

Po zvaničnim podacima, u Korejskom ratu učestvovalo je 17.000 Ozija. Od toga je njih 399 poginulo, a više od hiljadu ranjeno. Posle rata još četiri godine u Koreju su se nalazili australijski posmatrači.

U užasan rat koji je odneo oko dva miliona života, u dobroj meri zahvaljujući američkim bombama koje su razbacivale insekte zaražene kugom i kolerom, Australija je poslala 3. kraljevsku regimentu i nekoliko manjih samostalnih jedinica, zatim, 77. vazduhoplovni skvadron i brodove ratne flote.

Oziji su učestvovali u krvavim bitkama kod Jongjua, Kapjonga i Marjang Sana, gde su se sukobili ne samo sa severnokorejskim trupama nego i kineskom armijom.

Kinezi su bili slabije naoružani, pa su napadali noću, ubacivali se iza neprijateljskih linija, a onda udarali po bokovima. Takva taktika stvarala je situacije u kojima su amerikanci i njihovi saveznici često morali da beže ostavljajući za sobom tela poginulih saboraca.
 

Ginuli od Malezije do Iraka

Nakon 1945. godine i kapitulacije Japana, rata Australija je učestvovala u 10 mawih sukoba i Korejskom i još osam ratova.

- Malezija (1948-1960.) Sukob zemalja Komonvelta i oružanog krila Komunističke partije Malaje.

- Indonezijsko - malezijski rat (1963-1966.) Konflikt niskog inteziteta Indonezije i brunejskih maoista i ustanika protiv Malezije, Velika Britanije, Australije i Novog Zelanda.

- Vijetnamski rat (1955-1975.) U sukobu u kom je ubijeno između dva i četiri miliona Vijetnamaca, sa Severnim Vijetnamom sukobili su se se Amerika, Novi Zeland i Australija, čijih je 500 vojnika poginulo.

- Prvi zalivski rat (1990-1991) Kolaicija okupljena oko SAD isterala iračku vojsku iz Kuvajta.

- Intervencija u Avganistanu (2001- do danas). Australija je sa saveznicima još zglibljena u sukobu s Talibanima i drugim džihadistima.

- Drugi zalivski rat (2003-2011). Australija je poslala 45.000 vojnika, ali se rat produžio i posle svrgavanja Sadama Huseina.

- Istočni Timor (2006-2013.) Operacija uvođewa reda pretvorila se u mali rat s bandama i pobunjenim vojnicima.

- Rat s Islamskom državom (2014-do danas) Australija se ograničila na učešće u američkoj koaliciji sa vazdušnim napadima na džihadiste Islamske države, ali i Al Kaide u Iraku, Siriji, Libiji, Nigeriji i Avganistanu.
 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online