Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.08.2018.
14:33
blic.rs, Vestionline A

Ubijeni novinari koji su izveštavali o ruskoj paravojnoj jedinici

Trojica ruskih novinara koji su istraživali aktivnosti ruske paravojne organizacije u Centralnoafričkoj Republici, ubijeni su iz zasede, saopštile su njihove medijske kuće i lokalni zvaničnici, piše "Radio Slobodna Evropa".

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ruska organizacija za onlajn vesti Centar za kontrolu istraga (TsUR) u Fejsbuk postu objavljenom 31. jula 2018. saopštila je da su novinari - identifikovani kao Orhan Džemal, Aleksandr Rastorgijev i Kiril Radčenko, bili u Centralnoafričkoj Republici kako bi napravili dokumentarac o ChVK Vagner, privatnoj vojnoj kompaniji koja zapošljava stotine plaćenika za koje se veruje da su obavljali tajne borbene misije u ime Kremlja u istočnoj Ukrajini i Siriji, piše "Radio Slobodna Evropa".

Lokalni i međunarodni mediji izveštavali su da Vagner posluje u Centralnoafričkoj Republici od kada je Rusija, ranije ove godine, isporučila lako naoružanje sigurnosnim snagama u toj zemlji i rasporedila stotine vojnih i civilnih instruktora da ih obučavaju.

Ruske vlasti negiraju da plaćenici kompanije Vagner rade po njihovom nalogu.

Povezanost grupe Vagner sa Kremljom je mutna i nepotvrđena, ali su njeni lideri dobili nagrade od Kremlja, dok su plaćenici Vagnera bili obučavani u objektima ruskog ministarstva odbrane. Grupu navodno finansira biznismen blizak Kremlju Jevgenij Prigožin.

Rusko ministarstvo spoljašnjih poslova je 31. jula potvrdilo da su tri osobe sa identifikacionim dokumentima koji su pripadali Džemalu, Rastorgujevu i Radčenku nađene mrtve i da su njihova tela vraćena u glavni grad Centralnoafričke Republike - Bangi.

Ruski istražitelji pokrenuli istragu o smrti trojice novinara

Henri Depele, gradonačelnik grada Sibut, koji se nalazi na 200 kilometara severoistočno od Bangija, rekao je da su novinari ubijeni 30. jula 2018. godine u večernjim satima. Njihov vozač preživeo je napad.

"Prema objašnjenju vozača, kada su bili na oko 20 kilometara od Sibuta, naoružani muškarci iskočili su iz žbunja i otvorili vatru na vozilo. Trojica novinara ostala su na mestu mrtva", navodi Rojters.

U saopštenju TsUR-a stoji da su novinari otišli u Centralnoafričku Republiku 27. jula a da je poslednji kontakt s njima ostvaren 29. jula.

Anastasija Gorškova, zamenica urednika ove medijske kuće, rekla je za ruski "Dožd" da su ubijeni novinari pokušali da uđu na imanje članova Vagner grupe, ali da im je rečeno da su im za to potrebne akreditacije ministra odbrane.

Novinari su planirali da se 30. jula nađu s lokalcem u gradu Bambari, na 380 kilometara od Bangija, rekla je Gorškova. Na putu do Bambarija prolazi se kroz Sibut.

Istraživački mediji, za koji su ubijeni novinari radili, finansira Mikhail Kodorkovski, bivši naftaški tajkun koji je proveo deset godina u zatvoru nakon što je osuđen za finansijske malverzacije, a njegove pristalice tvrde da je to bila orkestrirana kampanja kako bi se zaplenila imovina njegove kompanije, a on bio kažnjen zbog suprotstavljanja predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Putin ga je pomilovao, nakon čega je Kodorkovski napustio Rusiju 2010. godine i od tada živi u Evropi kao jedan od Putinovih najžešćih kritičara.

TsUR je objavio brojne izveštaje iz istraga o navodnoj korupciji starijih članova Putinove svite.

Ko su bili ubijeni

Kodorkovski je nazvao trojicu poginulih novinara "hrabrim ljudima koji nisu bili spremni da samo sakupljaju dokumentaciju, već su želeli iskustveno da provere sve. Neka počivaju u miru".

Džemal (51) bio je renomirani ruski vojni dopisnik koji je pokrivao konflikte širom sveta. Ozbiljno je povređen u Libiji 2011. godine a 2008. je objavio knjigu u kojoj je, na osnovu svog iskustva, pisao o petodnevnom ratu između Rusije i Gruzije.

Rastorgijev (47) je bio poznati kreator dokumentarnih filmova i saradnik "Radija Slobodna Evropa". Bio je jedan od tri režisera filma o liderima ruske opozicije, koji je 2013. godine nagrađen.

Radčenko (33) je počeo kao kinooperater, ali je poslednjih godina radio kao snimatelj. Bio je posmatrač izbora u Čečeniji u martu.

Centralnoafrička Republika je prožeta nasiljem, sa čestim sukobima na religijskoj osnovi između dominantnih hrišćanskih i muslimanskih milicija, od pobune 2013. godine kada je srušen tadašnji predsednik Fransoa Bozize.

Veći deo zemlje je pod kontrolom vlade Bangija.

U Centralnoafričkoj Republici aktivna je i mirovna misija Ujedinjenih nacija od 12 hiljada članova, koja se bori protiv nasilja u toj zemlji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online