Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.07.2018.
23:45
Vestionline, Tanjug A

Revolucionarna garda: Gospodine Tramp, Iran nije Severna Koreja

Komandant moćne iranske Revolucionarne garde general major Mohamed Ali Džafari odbacio je danas ponudu predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore s Iranom, poručivši da Islamska Republika nije Severna Koreja, prenosi Rojters.

pixabay.com
 

Agencija navodi da je Tramp juče uputio probnu ponudu po kojoj je spreman da se bez ikakvih preduslova sastane sa liderom Irana kako bi razgovarali o načinima za poboljšanje odnosa dve zemlje nakon što je on odlučio da SAD povuče iz međunarodnog sporazuma potpisanog 2015. s Iranom.

- Gospodine Tramp! Iran nije Severna Koreja da prihvata Vašu ponudu za sastanak. Ni predsednici SAD koji će doći posle Vas neće dočekati taj dan - citirala je iranska agencija Fars Džafarijeve reči.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi izjavio je prethodno da je ponuda američkog predsednika Trampa da pregovara sa Teheranom u suprotnosti sa njegovim akcijama pošto je Vašington uveo sankcije Iranu i izvršio pritisak na druge zemlje da izbegavaju da posluju s Islamskom republikom. 

- Sankcije i pritisci su potpuno suprotni dijalogu - rekao je Kasemi, a prenela agencija Fars. 

Kasemi je upitao i "kako Tramp može da dokaže iranskoj naciji da su njegovi komentari od prošle noći odraz iskrene namere za pregovaranjem i nisu izraženi radi populističke dobiti".

Tramp je juče poručio da je spreman da se sastane sa liderima Irana bez ikakvih preduslova, kako bi razgovarali o poboljšanju odnosa nakon što su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. godine.

- Ako žele da se sastanu, sastaćemo se - rekao je Tramp.

Upitan da li bi se sastao sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, Tramp je odgovorio da će se sastati sa bilo kim, jer veruje u sastanke - "pogotovo kada je rat u pitanju".

Savetnik iranskog predsednika Hasana Rohanija izjavio je ranije danas da, ako Tramp želi razgovore s Rohanijem, onda mora da se ponovo pridruži međunarodnom nuklearnom sporazumu s tom zemljom, iz kojeg se jednostrano povukao ranije ove godine.

Rohanijev politički savetnik Hamid Abutalebi rekao je da bi "oni koji veruju u dijalog kao metod rešavanja sporova u civilizovanim društvima trebalo da se posvete tim sredstvima", prenela je iranska poluzvanična novinska agencija ISNA.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Irana Abdolreza Ramani Fazli napomenuo je da Iran ne vidi SAD kao pouzdanog partnera za pregovore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online