Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.07.2018.
00:20
Dojče vele, Vestionline A

Dojče vele: Fijasko ruske politike - Kremlj u balkanskom ćorsokaku

Grčka i Makedonija reaguju na pokušaj Moskve da potpali nerede zbog kompromisa dve zemlje, a propagandni odgovor Kremlja glasi da svi igraju kako Amerika svira, piše Konstantin fon Egert u komentaru za Dojče vele.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako navodi, "vašingtonska svirka" je nekada bila simbol impotencije i gluposti sovjetske propagande, a danas sudeći po ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i državnoj televiziji, Amerikanci "sviraju u Jerihonsku trubu po čijim tonovima ne igraju samo verolomni balkanski narodi". 

- Po tim notama igra i Nemačka, predvođena Angelom Merkel, i uopšte cela Evropska unija uključujući i Terezu Mej sa čitavim kabinetom. Istina, to sa Merkel je pucanj u prazno. Donald Tramp - koji po sili funkcije poseduje Jerihonsku trubu - veruje da Merkel igra po svirci moskovske balalajke jer se slaže sa gradnjom Severnog toka 2 i daje premalo para na vojne izdatke - piše fon Egert.

On dalje navodi da je politika Moskve na Balkanu beskonačni strip o grubosti, aroganciji i istorijskom neznanju u kome Vladimir Putin ima ulogu ruskog imperatora.

- U tom je scenariju Balkan teritorija naseljena prostim seljanima koji se mole ruskom caru kao zaštitniku i čuvaru vere pred katoličkim jereticima iz Beča i muhamedancima carigradskog sultana. I tako i bi, po naređenju iz Petrograda . Ko dozvoli sebi neposlušnost, biće kažnjen - navodi on.
 

Fon Egert dalje navodi da je nakon krvavog raspada, uključenje bivših republika Jugoslavije u EU ili NATO postalo glavni cilj elita balkanskih država koje nisu želele reprizu ratova devedesetih sa sve etničkim čišćenjima i kolonama izbeglica. 

- Ako su i spremne da prodaju svoj suverenitet, svakako nisu spremne da ga prodaju Moskvi. Nova pokolenja stasavaju u tim državama dok one teže EU i NATO. Evropljani i Amerikanci, naravno, to vide kao pozitivan razvoj, ali više nemaju privlačnost kakvu su imali - ocenjuje fon Egert.

On zaključuje i da ne treba očekivati samokritiku u Moskvi, jer je, kako kaže "daleko lakše sve objasniti intrigama Vašingtona i njegove agentkinje Merkel nego priznati sebi da dugoročni uspesi ne dolaze ako je čitava strategija varvarska drskost pomešana sa bezgraničnim cinizmom i oslanjanje na korupciju u međunarodnim odnosima".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.07.2018. 11:02
Опет један фон Егерт коментарише потезе Русије. Такви као он радо би видели целу Европу, братоубилачким ратовима, испражњену од Словена. За све конфликте између Словена, на првом месту Руса и остале Европе, криви су баш Немци.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online