Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.07.2018.
00:33
Lj. Ivanović - Vesti A

Ruski udar na Grčku

Rastuće tenzije između Moskve i Atine su po svemu sudeći daleko više od sitnih čarki. Reč je o jugoistočnom krilu NATO i u okviru toga bi trebalo posmatrati ono što se pre godinu i po zbilo u Crnoj Gori, a potom i u Grčkoj, odnosno Makedoniji u okolnostima sporazuma dve zemlje o imenu severnog grčkog suseda.

EPA
Iza nemira novac Kremlja: Nasilni protesti u Grčkoj

Prema zaključcima grčke vlade, jasno je da je Kremlj pokušao sve što je mogao u pokušaju da spreči dalje širenje NATO na Balkanu, istakao je u neobično oštrom napadu grčki šef diplomatije Nikos Kocijas.

- Rusija mora da shvati da ne može da ne poštuje nacionalne interese druge države samo zato što se oseća jačom - rekao je Kocijas.

Upitan da li je zabrinut zbog velikog zaoštravanja u odnosima dve države, a naročito posle odluke Atine da protera dvojicu i zabrani ulazak u zemlju još dvojici ruskih diplomata koji su zapravo ruski obaveštajci s diplomatskim imunitetom, Kocijas je insistirao da Grčka pre svega vodi računa o svojim nacionalnim interesima.

Proterivanje diplomata je usledilo posle zaključka grčke vlade, njene policije i tajnih službi, da je Rusija finansirala proteste i nemire tokom proleća i leta u Grčkoj, ali i u Makedoniji, sve u nameri da se spreči postizanje sporazuma o imenu Severna Makedonija. Ime kao ime u tom kontektstu za Rusiju nema nikakav značaj, ali kako je to bila poslednja prepreka da Makedonija, odnosno Severna Makedonija postane članica NATO i počne pregovore sa EU, ruski interes je jasan.

Pređena crvena linija

Rusija se razgnevila zbog razvoja događaja, tim pre što je vekovima smatrala da je Balkan nekakva njena zona uticaja.
- Moskva se silno upinje da zaustavi širenje NATO na jugu Evrope - rekao je Džejms Ker-Lindzi, stručnjak za Balkan pri Londonskoj školi za ekonomiju, ali je istakao da je Rusija prešla jednu crvenu liniju.
- Svi su očekivali da Rusija uradi sve što može da poremeti dogovor iz Prespe, ali su očekivali i da se ti napori ograniče na Makedoniju, ali da se Moskva neće usuditi da pokrene agresivnu operaciju u Grčkoj - dodaje on.

Uostalom, i crnogorsko Državno tužilaštvo je 2016. godine utvrdilo da je grupa srpskih državljana u saradnji s delom crnogorskih opozicionih političara pokušalo da posle oktobarskih izbora 2016. izazove haos u izbornoj noći, možda čak i nasilni prevrat.

Cilj je opet bio, tvrdi crnogorsko tužilaštvo, da se zaustavi ulazak Crne Gore u NATO. Pored niza uhapšenih i nekoliko priznanja, i ovde je Crna Gora identifikovala Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova kao ruske vojne obaveštajce koji su kooridinirali operaciju koja je završila neuspehom.

Provaljeni špijuni

Prema navodima grčkih medija, obaveštajci te zemlje su identifikovali i nekolicinu grčkih vojnih oficira unutar armije, ali i unutar Nacionalne obaveštajne službe koji su zavrbovani i potkupljeni od Kremlja. U tihoj akciji oni su pohapšeni i optuženi za primanje mita, prenose grčki mediji.

Kad je reč o Grčkoj i Makedoniji, i tu je ruska operacija propala s obzirom na to da je Makedonija 11. jula dobila poziv za članstvo u Alijansi.

- Grčka mora da pošalje poruku i Istoku i Zapadu, i svim svojim prijateljima, ali i drugima, bez obzira na to ko narušava principe suvereniteta i poštovanja prema nama, da će preduzeti odgovarajuće mere. Prošlo je vreme kada smo žmurili u diplomatiji - rekao je Kocijas, smatrajući da je time stvar završena i podsećajući da je Grčka bila vrlo blaga prema Rusiji i nije proterivala diplomate zbog slučaja trovanja razmenjenog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj.

Sada je pređena granica strpljenja.

Duga ruka Kremlja

Prošle nedelje je makedonski premijer Zoran Zaev optužio biznismena rusko-grčkog porekla da je u ime i za račun Kremlja finansirao anti-NATO proteste tvrde političke i religijske struje, kao i nasilne demonstracije. On je, prema navodima vlade u Skoplju, platio nasilnicima 300.000 evra da do ove jeseni plati makedonskim desničarima (koji ne prihvataju drugo ime osim Republika Makedonija) da izazovu niz sukoba koji bi mogli da prerastu u nacionalističke nemire pre referenduma, a kako bi to izjašnjavanje propalo i time na poslednjoj stanici sprečeno da Severna Makedonija uđe u NATO.

Potcenjivanje

Kostas Duzinas, koji vodi Komitet za odbranu i bezbednost grčkog parlamenta, kaže da odnosi sa Rusijom moraju biti bolji, ali fer.
- Nećemo dozvoliti nikome da se meša u naše demokratske procese. Neće nas gurati ili zavaravati - rekao je Duzinas.
Ker Lindzi je istakao još jednu grešku Rusije:
- Izgleda da oni nisu shvatili koliko je ovaj sporazum (sa Makedonijom) važan Grčkoj.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online