Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.07.2018.
00:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Izdaja u Helsinkiju

Samit Donalda Trampa i Vladimira Putina bio je bizarna demonstracija mačizma, prazno nadmudrivanje, izdaja zemlje i propala misija, slažu se u oceni svetski izveštači koji su ga pratili, ali i najviši američki funkcioneri. Ipak, suština događaja je da on ništa nije promenio ni na bolje ni na gore.

Tanjug
Donald Tramp i Vladimir Putin na samitu u Helsinkiju

Ono što je Putin očekivao, poput ukidanja sankcija, Tramp nije mogao da isporuči jer mu je na tom pitanju Kongres vezao ruke, ali je od sve priče medijskim izveštajima dominiralo pitanje navodnog ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, kada su ruski obaveštajci, prema optužnici specijalnog istražitelja u stvari Roberta Malera, pomogli da tas pređe na stranu Trampa, a protiv njegove rivalke Hilari Klinton.

Sve je počelo kašnjenjem. Putin je sleteo u Helsinki, prestonicu Finske sa satom zakašnjenja u odnosu na vreme početka sastanka. To je naljutilo Trampa, iako je i sam poznat po svakodnevnom kašnjenju na posao, kao i na državničke susrete. Kad je napokon Putin stigao u predsedničku palatu u Helsinkiju, Tramp je odlučio da kasni bez razloga, te je konvoj s američkim predsednikom krenuo iz hotela sa još 45 minuta kašnjenja.

Usledilo je hladno rukovanje, bez osmeha i trajalo je, kako su radoznalci za detalje izmerili, nepune tri sekunde. Neobično kratko.

Obaveštajci se slažu

Čak i da uzmemo Trampovu teoriju da je to zavera nekakve američke "duboke države", pod zastavom opozicione Demokratske partije, u čije vreme se Obaveštajna zajednica i saglasila da je bilo ruske zavere, teško je braniti poziciju Trampa kad su mu potpuno istu stvar rekli i njegovi šefovi diplomatije, prvo Reks Tilerson, a onda i Majk Pompeo koji je isto tvrdio i dok je bio šef CIA. Isti zaključak je izneo i Kristofer Rej, direktor Federalnog Istražnog biroa i Den Kouts, šef Obaveštajne zajednice. Ali ne, Tramp ima drugu ploču.

Posle sat i po razgovora licem u lice, samo uz prevodioce, Tramp i Putin su se pojavili pred novinarima. Očigledno je bilo da je konferencija za medije bila zanimljivija od samih razgovora. Naravno, odmah se nametnula tema ruskog mešanja u izbore. A onda je Tramp šokirao naciju, bivše, ali i aktuelne zvaničnike Kongresa i obaveštajne zajednice.

- Pokrenuli smo to pitanje i Putin mi je vrlo snažno rekao da oni nemaju nikakve veze s tim - rekao je Tramp, uvredivši time Senat i Predstavnički dom, specijalnog tužioca i Ministarstvo pravde, te sve svoje tajne službe, od CIA i NSA, do FBI koji su listom utvrdili da se dogodilo upravo suprotno.

- Moji obaveštajci kažu da je to bila Rusija. A predsenik Putin je ovde i on mi je vrlo uverljivo rekao da nisu. I ne vidim razlog zašto bi oni to radili - rekao je Tramp.
Putin je priznao da se poradovao pobedi Trampa na izborima. Ali je negirao mešanje u izbore.

- Mi moramo malo da sagledamo činjenice. Ima li ijedne koja dokazuje zaveru? Nema. To su obične gluposti kako je predsednik rekao - izjavio je Putin.

Nema dogovora o Krimu

Diplomatama u SAD je laknulo kada je postalo jasno da Tramp zapravo nije načinio nikakav ustupak prema Putinu. Kako to nisu mogle biti sankcije, ostalo je pitanje Krima i Ukrajine. Kako je to prošlo, svedoče reči Putina:
- Tramp smatra da je aneksija Krima bila nelegalna, mi imamo drugačiji pogled na tu stvar.

Usledile su salve kritika. Prvo od njegovih republikanaca, pa je tako predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan rekao da su kongresni odbori jasno utvrdili da je bilo ruskog mešanja. Senator Džon Mekejn je bio još oštriji.

- Konferencija za novinare u Helsinkiju je jedna od najsramnijih u američkoj istoriji. Štetu koju je izazvala Trampova naivnost, egoizam, laganje i simpatije prema autokratskim režimima, teško je izračunati.

Bila je to tragična greška - napisao je Mekejn na Tviteru.
Šef CIA u vreme kada se navodni napad na američku demokratiju dogodio, Džon Brenan, otišao je dalje:

- Ovo je izdajnički. Njegove reči nisu samo imbecilne, već je sasvim u Putinovom džepu.
Šef demokrata u Senatu Čak Šumer je takođe bio šokiran:

- U čitavoj našoj istoriji Amerikanci nikada nisu mogli da vide da naš predsednik podrži našeg neprijatelja ovako kako je to učinio Tramp.

 

Moskovske perverzije

U jednom trenutku se poteglo pitanje navodne perverzne žurke 2013. u Moskvi. Prema izveštaju britanskog obaveštajca Kristofera Stila koji je postao sastavni deo istrage FBI, Tramp je tada bio u Moskvi na Izboru za mis sveta i u hotelu tražio apartman u kojem je ranije odsedao bivši predsednik Barak Obama. A društvo su mu, prema Stilu, pravile prostitutke koje su mokrile jedna po drugoj na velikom krevetu, dok ih je on gledao iz ugla sobe.

- Znate da sam ja obaveštajac i znam kako se prave obaveštajni dosijei. Mogu vam reći da ja tada nisam ni znao da je Tramp u Moskvi - neodređeno je rekao Putin.
Na to mu je Tramp dobacio:
- Da su imali nešto, to bi već bilo u javnosti.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online