Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.07.2018.
11:33
Vestionline, Tanjug A

"Ruskinje sramote sebe i svoju zemlju"?

Stotine hiljada muškaraca s raznih strana sveta pohrlilo je u Rusiju zbog Mundijala, što je pokrenulo žustru debatu među Rusima o ulogama i pravima žena.

pixabay.com
 

Navodi se i da su se Ruskinje koje su započele ljubavne priče sa navijačima našle na udaru kritika u toj zemlji.

Mnogi Rusi, naime, osuđuju takve svoje sunarodnice smatrajući da tim postupcima one podrivaju moral svoje zemlje, navodi AP uz ocenu da ove "rasprostranjene i jetke kritike pokazuju dominantnost patrijarhalnih i seksističkih pogleda u Rusiji gde je koncept rodne jednakosti za čitavu generaciju iza zapadnog". 

Reakcije na romanse Ruskinja sa strancima tokom Svetskog prvenstva u toj zemlji toliko su snažne da su neke feministkinje u Rusiji mišljenja da bi to zapravo moglo da ide na ruku njihovim interesima jer šokira čak i konzervativne žene koje se ne bi poistovetile sa feministkinjama. 

- Čak i te žene kažu - što je dosta, dosta je, otišle ste predaleko - kaže feministička spisateljica Snežana Gribatskaja. 

Kozmetičarka Marijam (27) jedna je od Ruskinja koje su se zaljubile u strane posetioce, a nju je, kaže, očarao meksički navijač Omar, koji ju je pitao kako da stigne do Crvenog trga. 

- Bio je toliko ljubazan i pun poštovanja prema meni. Zato sam se zaljubila u njega - objašnjava ona. 

Međutim, za mnoge Ruse je njeno ponašanje sramotno, a jedan od takvih je Platon Besedin, kolumnista lista "Moskovski Komsomolec", koji kaže da "Ruskinje sramote sebe i svoju zemlju". 

Popularni forum na društvenoj mreži "VKontakte" objavio je stotine video-snimaka na kojima Ruskinje plešu sa stranim fudbalskim navijačima i ljube se sa njima, što je izazvalo žestoke osude nekih Rusa. 

U prvoj nedelji Svetskog prvenstva, ruska poslanica Tamara Pletnjova upozorila je Ruskinje da ne ulaze u romanse sa strancima ukoliko ne žele da posle same podižu decu. 

Mnoge Ruskinje, s druge strane, stranci privlače jer, kako one kažu, imaju potpuno drugačiji stav prema ženama, imaju lepe manire... 

O pitanju seksizma oglasila se i FIFA, priznavši da to jeste problem tokom Svetskog prvenstva, a nedavno je predložila "lek protiv toga" - to jest da se manje atraktivne žene na stadionima prikazuju na snimcima utakmica na TV ekranima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.07.2018. 21:26
Pa to se ne zovu Ruskinje već faćkalice(da ne upotrebim pravu reč otim ženama),a njih ima svugde na svim velikim manifestacijama pa i u Rusiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online