Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.07.2018.
16:56
b92.net, Vestionline A

"Angela Merkel sahranjuje Evropu"

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije spasilac Evrope, već njen grobar, ocenjuje portal Politiko.

EPA/Clemens Bilan
Angela Merkel

- Čak i ako Merkelova uspe da pobedi u Berlinu i Briselu, rat zbog njene migracione politike biće nastavljen, kao i bitka za njenu političku budućnost - navodi se u tekstu.

Pitanje migracija postalo je sudbonosno, od kojeg zavisi budućnost EU, a najnovija migrantska kriza pretvorila se u dramatičnu političku krizu Evropske unije i predstavlja veliki izazov za njenu političku i ekonomsku bezbednost, pa i održivost. 

Od 2015. godine zahvaljujući politici otvorenih vrata u Evropu je stiglo, prema službenim statistikama, više od miliona i po migranata. Neslužbeni i realniji broj mnogo je veći i dostiže dva miliona. 

Zbog toga i drugi, ne samo mediji naklonjeni desnici, sada tvrde da je jedina stvar koju je Merkelova za 13 godina koliko je kanceral Nemačke, Evropi ostavila samo neprijateljstvo i animozitet. 
 

Rešenje pitanja migrantske krize još uvek se ne nazire. Politiko navodi i situaciju iz 2015. godine kada je Mađarska postavila žičanu ogradu na svojoj granici, kako bi sprečila je ulazak migranta u zemlju i intervenciju Merkelove, koja je krizu rešila otvaranjem svojih granica izbeglicama. 

Nemačka kancelarka tada je računala na solidarnost zemalja Evropske unije, da će da budu deo te priče i da prihvate deo migrant. Ali te solidarnosti nije bilo, a nema je ni danas. Kako se navodi, Nemačka nudi pomoć, a Evropa izričito kaže ne. 

Zbog blage migrante politike, Merkel gubi poverenje u svojoj zemlji i navlači animozitet Nemaca. Sa druge strane, jača desničarska struja u Nemačkoj, koja na pravi način koristi migrantsku krizu slanjem čvrstih antimigranskih poruka, piše Politiko. 

Od juna na Sredozemlju je ponovo nastala migrantsak kriza, koja je izazvala sukob između Italije i Malte, koje odbijaju da prihvate migratne sa afričkog kontinenta. 

Posle reagovanje Evropske unije i Ujedinjenih nacija, utočište migrantima pružila je Španija. 

Svi sastanci poslednjih meseci to dokazuju, pa je vreme da Merkelova bude konačno zaustavljena, umesto da Evropu gura u podele i propast, poruke su jednog broja evropskih u svetskih medija. 

Istovremeno, austrijski kancelar Sebastijan Kurc predvodi koaliciju koja uz Austriju okuplja zemlje Višegradske grupe: Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku, te Italiju, ali i deo nemačke vladajuće koalicije. 

Antimigrantske partije osvojile su mesta u parlamentima ili postale dio vladajućih koalicija u Grčkoj, Danskoj, Finskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Litvaniji, Nemačkoj, Austriji i Italiji, a u Mađarskoj i Poljskoj pripadnici tih politika su premijeri.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online