Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.07.2018.
21:09
sputniknews.com A

Sprema se evropski borbeni avion - sa samo dve zastave

Francuska ne krije da želi da postane lider u razvoju borbenih aviona nove generacije. Ta zemlja je pre godinu dana najavila razvijanje novog evropskog borbenog aviona, u saradnji sa Nemačkom. Sad kreće realizacija.

Youtube/Airbus Defence and Space
Projekat lovca šeste generacije kompanije Airbus

Novi lovac trebalo bi posle 2040. godine da zameni čuveni "rafal", a očekuje se da će biti u središtu šireg oružanog sistema i da će moći da komanduje eskadrilom dronova.

Ruski avio-ekspert Dmitrij Drozdenko smatra da je aktiviranje ovog projekta, posle godinu dana pauze, još jedan od znakova udaljavanja, "osamostaljivanja" Evrope od SAD. On kaže da je konstruisanje aviona pre svega znak da se Evropa zamislila nad sopstvenom bezbednošću.

- Govori se o stvaranju evropskih oružanih snaga, mimo NATO-a, a sada i o stvaranju evropskog borbenog aviona, mislim da ne bi trebalo imati bilo kakve sumnje da će oni to i uraditi - kaže Drozdenko za Sputnjik.

On dodaje da ne treba zaboraviti jednu izuzetno važnu činjenicu, da je proizvodnja oružja biznis. Ako konstruiše i proizvede ovaj avion, Evropa će se odreći američkih letelica poput F-35, koji proizvodi "Lokid Martin", kaže Drozdenko.

Iako se zamena lovca "rafal" novom letelicom očekuje tek za 22 godine, pitanje je da li će tada postojati Evropska unija, a sudeći po razvoju nove tehnologije u SAD, kao i u Rusiji i Kini, ovakvi projekti zastare i za samo pet godina, Drozdenko smatra da to nije predug rok, i da stručnjaci ne obraćaju pažnju na političke prilike, odnosno pod kojom zastavom će leteti njihov projekat.  

Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da je ceo projekat nerealan, ne samo zbog izlaska Velike Britanije i najave drugih zemalja da će napustiti EU, već i zbog činjenice da Evropa sa razvojem vojne tehnologije daleko zaostaje, posebno za Rusijom.

Oni podsećaju da Nemačka ratna mornarica u ovom trenutku nema nijednu operativno sposobnu podmornicu, sve su na remontu ili u raspremi pred penzionisanje, a nekada je ta zemlja prednjačila u njihovoj proizvodnji.

Možda je upravo urušavanje vojne industrije na starom kontinentu i potpuno prepuštanje američkim projektima razlog za planiranje ovako ozbiljnog dugotrajnog projekta konstruisanja i proizvodnje novog evropskog borbenog aviona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online