Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.06.2018.
13:29
Vestionline, novac.jutarnji.hr A

Ameri ucenjuju Tursku: Može F-35, ali ako odustanete od ruskog S-400

Pre dva dana Turska je na svečanosti u SAD-u zvanično primila prva dva F-35A višenamjenska borbena aviona, od ukupno 116 koliko je ih naručeno.

pixabay.com
Amerika ne da avione sve dok je dogovor sa Rusima na snazi

Ali, to slavlje moglo bi da bude kratkog veka. Naime, istog dana je Odbor američkog senata izglasao predlog zakona u kojem stoji i amandman da će se blokirati turska kupovina F-35 borbenih aviona ako Ankara ne odustane od nabavke ruskog raketnog Sistema S-400, što je dogovoreno krajem prošle godine, piše Rojters, prenosi Novac.hr. 

Ako ovaj predlog bude izglasan te zaista i postane zakon, transfer F-35 Turskoj biće zaustavljen dok god ministar spoljnih poslova ne potvrdi da ta država ne kupuje, niti će primiti ruske raketne sisteme. 

Ovaj amandman poslednji je u nizu pokušaja članova američkog Kongresa da utiču na politiku Turske i njihove planove da kupe S-400 sistem - slična odredba već ranije je stavljena u predlog drugog zakona koji se bavi odbrambenim pitanjima, a koji bi se takođe uskoro mogao naći na glasanju. 

Kako je ranije pisao Jutarnji, analitičari i stručnjaci za bezbednost (s pravom) smatraju da bi činjenica da Turska istovremeno koristi S-400 i F-35A mogla da ugrozi sigurnost celog programa F-35 JSF jer bi podaci koje će skupiti sistem za protivvazdušnu odbranu mogli da završe  u Rusiji i pomognu njihovim vojnim snagama da otkriju slabosti F-35 JSF-a. A njih u F-35 JSF, na čiji je razvoj i proizvodnju dosad utrošeno najmanje 406 milijardi dolara, i dalje ima sudeći po brojnim izveštajima i kritikama programa objavljenih ove i prošle godine.

Budući da je znatno smanjena radarska vidljivost ("stealth") jedna od ključnih obeležja ovog modernog aviona, curenje informacija o tim tehnologijama bila bi katastrofa za ceo program koji se oslanja na to da je F-35 vrlo teško uočljiv na radarima neprijateljskih borbenih aviona i sistema protivvazdušne odbrane. 

Razumljivo, turska najava kupovine S-400 ozbiljno je uznemirila njihove partnere u NATO paktu, naročito Amerikance čiji su odnosi s Moskvom zahladili u poslednjih nekoliko godina. 

Sam predlog zakona trebalo bi da prođe još nekoliko koraka pre nego postane zakon - trebaju ga odobriti i Predstavnički dom i Senat te na kraju potpiše predsednik Tramp. 

Turska je naručila 116 F-35-ica, inače najmodernijih višenamenskih borbenih aviona pete generacije. Ako znamo da će Izrael za svojih 50 F-35I aviona, od kojih su neki već isporučeni, platiti 5.470.000.000 dolara, to bi značilo da je Turska za svojih 116 F-35A trebala izdvojiti oko 12 milijardi dolara. Čak i ako uzmemo u obzir očekivanu manju cenu F-35A, koja bi se trebala spustiti na 85 miliona dolara za "goli" avion (a niko ne garantuje da hoće), cena opet ne bi trebalo da ide ispod 10 milijardi dolara. I to samo za avione, bez troška naoružanja i održavanja. 

S druge strane, nabavka pet S-400 sistema Tursku bi mogla da košta oko 2 milijarde dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online