Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.06.2018.
12:13
Vestionline, Tanjug A

Tinejdžerka sa Kosova pritvorena zbog terorizma

Jedna 15-ogodišnja devojka, poreklom sa Kosova, nalazi se već mesec dana u zatvoru u Austriji jer je pod sumnjom da je pripremala teroristički napad.

EPA/ALAA AL-SHEMAREE
Tinejdžerka je od aprila preko čet sistema iznela simpatije prema Islamskoj državi. (Foto: Arhiva)

Devojčica, koja živi u Donjoj Austriji, prema rečima Karla Fišera iz tužilaštva Sankt Pelten, je preko internet četova hvalila Islamsku državu i informisala se o sprovođenju napada otrovom.

Jedna strana obaveštajna služba informisala je austrijske klege 16. maja da je sa IP adrese u Donjoj Austriji razmatrano sprovođenje terorističkog napada.

Ta IP adresa lokalizovana je u jednom malom mestu u regionu Mostfirtel, piše bečki dnevnik "Standard".

Analizom podataka sa IP adrese, uz pomoć stranih obaveštajnih službi ušlo se u trag devojčici, koja je smeštena 18. maja u istražni pritvor.

Prilikom istrage njenog mobilnog telefona pronađen je propagandni materijal Islamske države.


Advokat devojke, Volfgang Blašic, je uložio žalbu zbog istražnog pritvora i ističe da je njegova štićenica u nevolju dospela zbog "hvalisanja koje ne odgovara realnosti".

Tinejdžerka je od aprila preko čet sistema iznela simpatije prema Islamskoj državi.

Ona se na socijalnim mrežama predstavljala kao muškarac pod imenom "Davud" i koristila je i tajne čet grupe pristalica Islamske države, razgovarajući o planovima za sprovođenje terorističkog napada u Austriji.

Učenica se posebno interesovala za napade otrovom, i to na mestima na kojima se prodaju prehrambeni proizvodi.

Informisala se kako koristiti hemikaliju poput "Ejdžent Oranž ".

Takođe se informisala i o putovanju iz "zemlje nevernika " u zemlje vernika.

Njen advokat ukazao je da devojka, u mestu u kojem živi važi za autsajderku, jer je jedina koja nosi maramu.

U školi je zbog toga bila izložena mržnji, dodao je on, ukazujući da je zbog toga počela da preko interneta traži prijatelje i tamo naišla na ekstremiste.

I unutar porodice je 15-ogodišnjakinja, koja poseduje austrijsko državljanstvo, kritikovana stalno zbog svog odevanja.

Njeni roditelji su pre mnogo godina došli sa Kosova u Donju Austriju, i tamo su se, prema rečima advokata, odlično integrisali, te su važili za lica kojima vera nije uopšte bitna.

Devojčici je 30.maja produžen istražni pritvor, što advokat smatra pogrešnim potezom, jer je tinejdžerka prihvatila saradnju sa nadležnim vlastima koji treba da joj pomognu u resocijalizaciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online