Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.06.2018.
16:38
sputniknews.com A

Turski megaprojekat na čijem kraju stoji rusko "njet"

Današnja ceremonija otvaranja gasovoda "Tanap" za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana je dobra prilika za promociju pred parlamentarne i predsedničke izbore. Turska ne gubi vreme, obezbeđuje gas i zaradu od tranzitnih taksi, kako od "Turskog toka", tako i od "Tanapa", a Evropa od tog gasovoda neće imati preteranu korist, piše "Sputnjik".

EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE
Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan (Foto: Arhiva)

Turska, kako je ocenila novinarka Politike koja dugo prati energetiku Jasna Petrović, ne gubi vreme. Obezbeđuje zaradu od tranzitnih taksi i dovoljno gasa za sebe, kako ubuduće od "Turskog toka", tako sada i od "Tanapa", a da Evropa od tog gasovoda neće imati preteranu korist, smatra ona.

Prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na svečanosti u Turskoj u suštini predstavlja njegovu podršku predsedniku Erdoganu, jer Srbije nema u planovima "Tanapa", podseća Petrovićeva.

I energetski stručnjak Miloš Zdravković smatra da su količine gasa koje će preko Turske stizati u Evropu zanemarljivo male i da "Tanap" nema svrhe ukoliko se ne izgradi Transjadranski gasovod (TAP), koji bi taj gas doveo do Grčke, Italije, Albanije, Crne Gore… On, međutim, dodaje da na kraju opet sve zavisi od Rusije.

- Evropa troši godišnje preko pet stotina milijardi kubika gasa, dve trećine je iz uvoza, a  najznačajniji izvoznik gasa u Evropu je Ruska Federacija. Prošle godine je Evropi prodala 194 milijardi kubika gasa.  Kroz gasovod "Tanap" je predviđeno da u ovom trenutku prođe 16 milijardi kubika, a 10 milijardi je slobodno za tranzit u Evropu. "Tanap" i ceo južni gasni koridor ima ekonomskog smisla ako bi se napravio i Transkaspijski gasovod, ali Rusi to nikad neće dozvoliti - uveren je Zdravković.

On smatra da je u pitanju geopolitika i da je sa ekonomske strane "Tanap" neopravdan projekat, a to objašnjava time što su vlasnici "Tanapa" turska  državna kompanija "Botaz" sa svega 20 odsto, a većinski vlasnici su azerbejdžanska državna kompanija i "Britiš petroleum".

Da je američki interes upleten u to da Turska gradi gasovod preko svoje teritorije, Zdravković objašnjava činjenicom da su Amerikanci računali na iranski gas iz Persijskog zaliva. On podseća da su svi ti projekti gasovoda pravljeni kad je Rusija bila ekonomski slaba, kao i Kina.

Jasna Petrović kaže da je Erdogan "povukao nogu" odaljivši se od SAD, i da je Evropska unija počela da shvata da nije dobro da u svakom trenutku prati politiku koja se vodi u Vašingtonu.

Njeno mišljenje deli i Zdravković, koji je uveren da Evropa nema šanse bez ruske nafte, ruskog uglja, ruske struje i ruskog uranijuma i da je ta zavisnost uzajamna.

- Evropa je osuđena da sarađuje sa Rusijom, kao što su Rusiji neophodne tehnologije koje dolaze sa zapada. Rusiji je neophodno najveće i najisplativije tržište energentima, a to je EU. Rusija ima alternativu da prodaje naftu, gas, struju i sirovine Indiji i celom pacifičkom regionu, ali niko nije lud da se odrekne najboljeg tržišta, a to je EU - zaključuje Zdravković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online