Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.06.2018.
20:37 >> 20:56h
Vestionline A

Nikaragva i dalje u blokadi - situacija kritična

Nikaragva je u centru pažnje svetske javnosti, nažalost, ponovo zbog velikog raslojavanja između bogate vladajuće manjine i siromašne manjine i nemira u kojima je proteklih dana poginulo više od 150 ljudi.

Ludvig Ajzeman
Glavne saobraćajnice i dalje u blokadi

Redakciji Vesti Online iz dalekog Rivasa, nikaragvanskog grada u blizini granice sa Kostarikom, javio se naš čitalac Ludvig Ajzeman - Luki sa ekskluzivnim fotografijama sa lica mesta i informacijama iz prve ruke.

- Pre par dana sam sa ćerkom bio u glavnom gradu Managvi i jedva izvukao živu glavu. Na ulicama se puca u sred bela dana, pa je u jednom trenutku, kad sam kolima ušao u kružni tok i usmerio voizilo ka sretanju za Rivas, kraj mene proletela kiša metaka - javlja nam Ludvig.

Situacija u Nikaragvi je kritična.

- Trenutno je u toku velika blokada glavnih saobraćajnica. Vozači kamiona su blokirali ulice postavivši svoja vozila u cik-cak, da nijedan automobil ne može da prođe.

Stanje je, najkraće rečeno, ratno.

- Zemljom dugo vlada predsednik Danijel Ortega, zajedno sa svojom suprugom i potpredsednicom Rosario Muriljo. Njih dvoje su navukli gnev naroda kao nekad Nikolae i Elena Čaušesku u Rumuniji - objašnjava naš čitalac i dodaje:

- Ova zemlja je prirodni tranzit cele Južne Amerike ka Srednjoj i dalje ka SAD. Već dugo je u planu i izgradnja Nikaragvanskog kanala koji bi trebalo da ima daleko veći kapacitet za transport više robe od Panamskog. Ali, prva tranša novca za izgradnju kanala, koju je obezbedio kineski investitor iz Hongkonga, nekim čudom je nestala. Investitor je saopštio da mu je trenutno oszalo dve od 19 milijardi dolara, a za izgradnju kanala je potrebno čitavih 50 milijardi.

Ortega je prvobitno bio na vlasti od 1979. do 1990. da bi se ponovo vratio na čelo države 2007. godine. 

- Upravlja uz podršku i pomoć velikog kapitala jedne stare bogate nikaragvanske porodice, ali tako da narod nema ništa. Prvi veliki udarac po najsiromašnije bio je kresanje budžeta za socijalnu pomoć od više od 20 odsto i tada su, u stvari i počeli nemiri. Povremeno, Ortega navodno pomaže narod tako što tu i tamo podeli malo hrane ili prosti građevinski materijal, kao što je lim za krovove kuća. Kakva je situacija, vidi se i na slikama iz prodavnica - poluprazni rafovi pokazuju da vladaju velike nestašive - javlja čitalac Vesti Online iz dalekog Rivasa Ludvig Ajzeman.

POVEZANE VESTI

Subota 09.06.2018. 20:58
E pa gde su tu 2milosrdni andjeli"aMerika-Nato_EU.Znači ovo je samo uvod pred akciju milosrdja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online