Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.06.2018.
00:44
Z. M. - Vesti A

U regionu čeka 80.000 migranata!

Šefovi policija zemalja duž balkanske rute dogovorili su bolju operativnu saradnju, preneo je predstavnik Austrije na sastanku na Brdu kod Kranja, Franc Lang.

EPA/JOHAN BEN AZZOUZ
Svakim danom sve više: Migranti na balkanskoj ruti (Foto: Arhiva)

- Svi su izneli da postoje razlozi za zabrinutost - kazao je on u izjavi agenciji APA.

Lang je rekao da se trenutno nalazi oko 80.000 migranata u regionu i da je njima i dalje cilj da dospu do Zapadne Evrope.

Na sastanku su učestvovali predstavnici policija Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Austrije, Srbije, kao i iz Prištine.

- Albanci su izvestili o tome da se broj ilegalnih prelazaka granice udvostručio - preneo je Lang, koji je direktor Savezne kriminalističke službe Austrije.

Prema zvaničnim podacima, od početka godine u Albaniju je došlo između 2.000 i 2.400 osoba.
To što su albanski političari u izjavi austrijskim novinarima nedavno pokušali da prikažu da nema masovnog talasa migranata u toj zemlji, Lang je komentarisao da niko ne želi da dramatizuje stanje.

- Situacija ne može još da se poredi sa onom iz 2015. godine, kada je izbeglički talas dostigao vrhunac. Međutim moramo jasno pokazati da tako nešto ne sme da se ponovi - kazao je on.

Monitoring prva mera

Kao prvu meru, prema njegovim rečima, dogovoreno je da zemlje Zapadnog Balkana razviju sistem monitoringa, kako bi se brže analiziralo stanje na terenu.
Da bi se saradnja intenzivirala dogovoreno je uspostavljanje međunarodnih timova policije, a prvi sastanak s tim u vezi planiran je 18. i 19. juna u Beču.
- Moramo početi sa strukturnom istragom protiv krijumčara. Uz to države moraju da postave i funkcionišući sistem readmisije - poručio je Lang.

Lang je preneo da je postavljen cilj, a to je da policije moraju dobro da sarađuju i imaju jasnu strategiju u obuhvatanju izbeglica.

- Transport migranata ne sme više da se dogodi. Deficiti postoje trenutno još uvek u identifikaciji i obuhvatanju izbeglica, pre svega kada je reč o biometrijskim podacima i razmeni podataka - kritikovao je on.

Lang je ukazao da se razvila nova ruta, zapadno od stare balkanske rute, te da se trenutno u BiH nalazi 5.000 migranata. Takođe, kako kaže, policije su ukazale da je došlo do prekogranične saradnje krijumčarskih organizacija u Albaniji, Srbiji i BiH.

Preko ograde "skakali" u Španiju

Stotine migranata pokušali su da preskoče ograde koje razdvajaju Maroko od španske enklave Seute na severu Afrike. Oni su većinom iz zemalja podsaharske Afrike. Istovremeno vlasti Maroka su sprečile pokušaj još 250 migranata da priđu dvostrukoj ogradi.
Crveni krst je saopštio da je lekarski pregledano šest osoba koje su prešle na špansku teritoriju i da su tri osobe s modricama i posekotinama odvedene u lokalnu bolnicu.
U pitanju je prvi masovni pokušaj da se preskoči ta ograda u poslednjih sedam meseci. Seuta i obližnja enklava Melilja ključne su tačke i za ekonomske migrante i za tražioce azila koji pokušavaju da se domognu Evrope.










 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online