Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
00:17
Vesti A

Rusija sve jača!

Predsednik Rusije Vladimir Putin šarmirao je, tokom jednodnevne posete Beču, u utorak posle podne, državni vrh Austrije, koji je samo hvalio saradnju sa Moskvom. Putin je dočekan uz najviše vojne počasti i velike mere obezbeđenja, u kojima je učestvovalo 800 policajaca i oko 1.000 vojnika.

EPA/Sputnik/Konstantin Zavrajin
Šarmirao Austrijance: Vladimira Putina je uz najviše vojne i druge počasti dočekao austrijski predsednik Aleksander van der Belen

Šef ruske države, nakon susreta sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, istakao je da je Moskva zainteresovana za saradnju sa Evropskom unijom i dodao da su sankcije nanele štetu obema stranama, posebno inicijatorima.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu Putin je objasnio da su sve politički motivisane restrikcije i protekcionizam jednostrane stvari, metode koje ne donose konačna rešenja, a koje nanose štetu svim stranama.

Rusija je, prema njegovim rečima, bila suočena sa teškoćama zbog sankcija i nije bilo lako pre nekoliko godina, ali je naglasio da je uspela da prevaziđe te teškoće i da je ne samo vratila makroekonomsku stabilnost, već i ojačala.

Doček i sa srpskom zastavom

Povodom posete Putina Beču održana su i dva mitinga sa manjim brojem učesnika - jedno okupljanje pristalica šefa ruske države i drugo protivnika.
Među pristalicama Putina našla se i srpska zastava, kao i poruke zahvalnosti šefu ruske države za sve što je učinio do sada u svetu.

- Osigurali smo minimalnu inflaciju i minimalnu stopu nezaposlenosti od manje od 5,5 odsto. Rezerve zlata se kumuliraju, a trgovinski bilans je pozitivan i imamo stabilan privredni rast - rekao je Putin i istakao da su svi zainteresovani da se ukinu sankcije, ne samo Rusija, već i EU. Istovremeno je kazao da je na svakoj evropskoj zemlji pojadinačno da govori protiv sankcija, dodajući da ne bi govorio o razlozima. Takođe je negirao da postoji problem verodostojnosti Rusije, kako kritičari tvrde.

Podržati sporazum iz Minska

Putin je, kada je reč o Ukrajini, istakao da su Rusija i Austrija saglasne da obe strane moraju da se pridržavaju sporazuma iz Minska, a po pitanju Sirije rekao je da je registrovao spremnost Austrije da se priključi humanitarnim akcijama.

- To je problem koji prave oni koji žele da to tako izgleda. Mi smo spremni za saradnju. Sa EU smo do skoro imali niz mehanizama i instrumenata za saradnju. U oblasti ekonomije smo imali dijalog, koji je danas zamrznut. Mi smo otvoreni za saradnju i ona će biti obnovljena korak po korak. Vodi se dijalog s Briselom o nizu pitanja i mišljenja sam da se on vodi konstruktivno, iako nije uvek jednostavan - naglasio je Putin i dodao da postoji zainteresovanost "evropskih prijatelja" za obnovu ranijeg formata saradnje.

Voli da se opusti

Ako ne nosi odelo, onda je go do pojasa i voli da pozira. Nijedan drugi političar nema toliko golišavih fotografija kao Vladimir Putin.

Ruski predsednik obožava da jaše konje, lovi ribu ili se jednostavno sunča, a fotografije na kojima je go do pojasa redovno se objavljuju na stranicama Kremlja.

Putina je jedan austrijski novinar upitao zašto ima toliko "golišavih" fotografija.
- Rekli ste polugole, a ne gole, hvala Bogu. Volim da se opustim na odmoru i ne vidim zašto bih se skrivao. U tim slikama ne vidim ništa loše - objasnio je kratko i jasno.

Aleksander van der Belen: Bez Rusa nema mira u Evropi

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen podvukao je da je veliki deo Rusije jasno deo Evrope i da se ne radi o zemlji koja je izvan našeg kontinenta.

- Znamo da je mir u celoj Evropi moguć samo uz Rusiju. Niz regionalnih i globalnih problema mogu se rešiti samo uz uključenje Rusije - podvukao je Van der Belen.

On je podsetio da će Austrija od 1. jula preuzeti predsedavanje EU i naglasio da Beč uvek pokušava i da će to raditi i u budućnosti, da daje doprinos smanjenju tenzija.

Američki gas tri puta skuplji

Na konstataciju novinara da postoji kritika da je Evropa suviše zavisna od ruskog gasa Van der Belen je odgovorio da takva kritika dolazi iz SAD, te da je američki tečni gas tri puta skuplji, zbog čega će Evropa nastaviti da se snabdeva gasom iz Rusije.

Van der Belen je ukazao da ga njegova porodična istorija veže za Rusiju, da su njegovi roditelji komunicirali na ruskom i da je on odrastao uz rusku literaturu, te da dve zemlje imaju viševekovne dobre odnose.

Istovremeno je poručio da će Austrija u spoljnoj politici delovati jedinstveno sa EU, ali i dodao da je dijalog sa Rusijom od ogromnog značaja ne samo za Austriju već i EU.

Kazao je da ne vidi problem verodostojnosti Rusije i ukazao na odlične odnose koje imaju dve zemlje i to tradicionalno.

On je ukazao da je Rusija važno tržište za Austriju, da su austrijske kompanije u tu zemlju investirale sedam milijardi evra, a da su ruske investicije u Austriju tri do četiri puta veće.
Podsetio je na 50. godišnjicu sporazuma o isporuci gasa iz Rusije između Gasproma i OMV-a istakavši da je ta saradnja odlično funkcionisala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online