Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.06.2018.
16:50
sputniknews.com, Vestionline A

Formula NATO-a za udar na Rusiju: 30-30-30-30

Sjedinjene Države pritiskaju evropske saveznike da obezbede više borbeno spremnih brodova, aviona i bataljona, navode zvaničnici, što je najnoviji potez kako bi NATO zadržao postojeći nivo vojnog odvraćanja Rusije, javlja Rojters.

pixabay.com
NATO avioni (Foto: Ilustracija)

Američki ministar odbrane Džejms Matis pokušaće da pridobije široku podršku u Briselu za taj plan u četvrtak, 7. juna, kada će se sastati ministri odbrane zemalja-članica NATO-a.

Kako su četvorica zvaničnika SAD i NATO-a rekla za Rojters, time će on "pripremiti teren" da na samitu u julu dobije odobrenje od lidera u Alijansi.

Taj plan zahteva da NATO ima 30 kopnenih bataljona, 30 borbenih vazdušnih eskadrila i 30 mornaričkih brodova kao što su razarači, spremnih da se u roku od 30 dana od naređenja rasporede, uprkos tome što taj predlog ne govori o konkretnom broju trupa ili poslednjem roku za uspostavljanje strategije.

Ovo predstavlja izazov za vlade evropskih država koje je američki predsednik Donald Tramp ismejao zbog smanjenja vojnih troškova nakon Hladnog rata, a kako bi se razrešio dugogodišnji problem sa avionima i helikopterima kojima nedostaju delovi.

"Imamo suparnika (Rusiju) koji može brzo da se kreće preko Baltika i Poljske tokom kopnenog napada", rekao je neimenovani visoki diplomata NATO-a koji je upućen u planove SAD.

"Nemamo taj luksuz da se mobilišemo mesecima", dodao je on navodeći da je ideja SAD poznata kao "30-30-30-30“.

Drugi američki zvaničnik kazao je da je inicijativa prvobitno imala za cilj suprotstavljanje Rusiji i da se ona usaglašavala sa Pentagonovom Strategijom odbrane iz 2018, koja optužuje Moskvu da pokušava da "uguši Organizaciju Severnoatlantskog sporazuma".

Kako su zvaničnici Zapada kazali, na prošlogodišnjim "Ratnim igrama“ Rusije učestvovalo je 100.000 jedinica i to je takođe izazvalo zabrinutost da bi moglo da dođe do slučajnih sukoba izazvanih takvim vežbama ili bilo kakvim prepadima u baltičkim regionima u kojima se govori ruski jezik.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.06.2018. 22:00
Pa Rusija nema nameru da vas napadne.To je bar jasno celom svetu hoću reći normalnom iz čega ste vi isključeni.A to da vi želite taj rat pa to je očigledno,samo nešto slabo napredujete,Pa nije to jadna Srbija.Prap natovci va,šljugeri.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online