Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.06.2018.
00:53
Vesti A

Kinezi tvrd orah za SAD?!

Kina odbija da poveća kupovinu američkih proizvoda i time povećava šanse za trgovinski rat, ako predsednik SAD Donald Tramp ispuni pretnju da uvede takse na milijarde dolara uvoza iz Kine.

EPA/HOW HWEE YOUNG
Nove pretnje iz Vašingtona povećale šanse za trgovinski rat

Upozorenje iz Pekinga je stiglo nakon što su delegacije koje su predvodili američki ministar trgovine Vilbur Ros i kineski vicepremijer Liu He okončale razgovore o kineskom obećanju da će smanjiti trgovinski suficit. Savetnici Bele kuće su insistirali na korenitim promenama u odnosima dve vodeće svetske ekonomije.

Nova pretnja

Tramp je prošlog utorka obnovio spor, ponovivši pretnju da će uvesti takse na 50 milijardi dolara kineske visokotehnološke robe. Nove takse su zamišljene kao pritisak na Peking zbog navodne krađe intelektualne svojine i prisiljavanja stranih kompanija da predaju tehnologiju u zamenu za pristup kineskom tržištu.
SAD takse na uvoz čelika i aluminijuma uvela saveznicima - Meksiku, Kanadi i EU.

Ros je na početku razgovora izjavio da se razgovaralo o američkim proizvodima koje bi Kina mogla da uvozi, ali na njihovom kraju nije bilo zajedničke izjave i nijedna strana nije iznosila detalje.

- Deluje da su obe strane učvrstile pregovaračke pozicije i čekaju da onaj drugi trepne. Uprkos potencijalnim negativnim posledicama po obe ekonomije, rizik od otvorenog kinesko-američkog trgovinskog rata, sa taksama i drugim trgovinskim sankcijama na obe strane, značajno je porastao - rekao je profesor trgovinske politike Esvar Prasad.

Piter Navaro, direktor Nacionalnog trgovinskog saveta u Beloj kući, rekao je za Foks da odnose Vašingtona i Pekinga opterećuju stvari poput trgovinskog deficita SAD od više milijardi dolara, kineske aktivnosti u Južnom kineskom moru i kineska krađa intelektualne svojine.

- Odnos s Kinom mora strukturalno da se promeni. Mi bismo voleli da imamo mirne i prijateljske odnose sa Kinom. Ali, takođe je jasno da predsednik predvodi - rekao je Navaro.

SAD su zapretile uvođenjem taksi na 50 milijardi dolara uvoza iz Kine u sporu zbog agresivne taktike Pekinga u izazivanju američke tehnološke nadmoći. Predsednik Tramp je zatražio od trgovinskog izaslanika Roberta Lajthajzera da razmotri namete za dodatnih 100 milijardi kineskog izvoza u SAD. Kina je odredila moguće uzvratne mere za 50 milijardi dolara američkog izvoza.

Napetosti su na neko vreme splasnule nakon što je Kina 19. maja obećala "značajno povećanje" kupovine američkih poljoprivrednih, energetskih i drugih proizvoda. Američki ministar finansija Stiven Mnučin je tada rekao da se takse suspenduju i da je trgovinski rat "na čekanju".

Te kineske nabavke bi trebalo da smanje veliki američki deficit u trgovini s Kinom, koji je prema podacima američkog ministarstva trgovine, prošle godine iznosio 337 milijardi dolara! Posle tog "primirja", finansijska tržišta su odahnula, piše Asošiejted pres.

Ros u Pekingu

Vilbur Ros je u petak otputovao u Peking da bi razradio detalje neodređenog sporazuma koji su ranije postigli Mnučin i kineski vicepremijer. Kina je odbila da čini ustupke ako SAD ne povuku pretnju taksama.
"Ako SAD uvedu trgovinske sankcije, uključujući i povećanje taksi, svi ekonomski i trgovinski sporazumi koje su dve strane dogovorile neće stupiti na snagu", navodi se u izjavi kineske vlade koju je prenela Sinhua.
Pregovarački proces treba da bude "zasnovan na premisi" da neće biti trgovinskog rata, navela je kineska vlada.



 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online