Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.05.2018.
14:08
Dojče vele A

Lažno ubistvo - Ukrajina mora mnogo toga da objasni

Nakon što su vlasti u Ukrajini saopštile da je ubistvo u Kijevu ruskog novinara, poznatog kao kritičara Kremlja, Arkadija Babčenka, bilo inscenirano, a on se pojavio živ i zdrav na konferenciji za novinare, autor Bernd Johan u tekstu za Dojče vele navodi da Kijev sada mora mnogo toga da objasni.

Tanjug/AP
Ukrajina prevarila ceo svet: Petro Porošenko sa Arkadijem Babčenkom

"Ne bi bilo prvi put da je ubijen neki ruski novinar koji je kritikovao Kremlj. Zato se lako poverovalo u laži ukrajinske tajne službe. Samo, da li se sada može verovati Ukrajini", pita autor na početku teksta.

Retko kada je u tolikoj meri bila pomešana radost zbog toga što je neki čovek ipak ostao živ, sa tolikim zaprepašćenjem, pa čak i sa zgražavanjem, navodi se.

Javnost je, piše Johan, na najgori mogući nacin prevarena, tako da sada ne vrte glavama samo u Ukrajini, već i mnogi strani posmatrači, mnogi prijatelji Ukrajine iz drugih zemalja.

Navodno ubistvo Arkadija Babčenka u Kijevu, ruskog novinara koji je kritikovao politiku Rusije, bila je samo predstava u režiji ukrajinske tajne službe, podseća on.

Na taj način je navodno sprecena zavera koja je, po nalogu Rusije, bila uperena protiv Babčenka i drugih, kažu u Kijevu.

"Ali dok se sa 'dokazima' ubistva nije štedelo, sa dokazima da je uopšte postojala nekakva zavera se škrtari, u najgoroj tradiciji tajnih službi. Na primer, tu je video-snimak na kome se vidi hapšenje jednog čoveka i mi bi sada trebalo da poverujemo da je to organizator zavere", navodi Johan.

Tu je, navodi se, i video sa snimkom tajne predaje novca, ali su lica tih osoba sakrivena.

"I opet se očekuje da poverujemo glasovima koji se čuju na snimku, a koji govore o nabavci oružja i zaduženju plaćenog ubice", piše autor.

Kako navodi, jasno je samo da je novinar Babčenko dobrovoljno prihvatio ulogu u akciji tajne službe.

"Dozvolio je čak i da ga fotografišu kako leži u lokvi krvi. Ta slika obišla je svet i na osnovu nje su, ne samo agenti službe, već i članovi vlade Ukrajine gotovo čitavog dana naveliko trubili i varali svetsku javnost. Namera je potpuno jasna: privući maksimalnu pažnju medija. Ali to je bio 'fejk njuz' - lažna vest kojom je prevaren čak i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer koji je tog dana posetio Kijev", navodi autor.

Vest o ubistvu koje se uopšte nije dogodilo, bacila je u senku posetu predsednika Nemačke Ukrajini. I zato se sada, kao što već dugo nije, postavlja pitanje verodostojnosti kompletne politike Ukrajine i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu.

Naravno, tajne operacije koje razjašnjavaju ili unapred sprečavaju zločine jesu neophodne, navodi se.

"To je pogotovo tačno za Ukrajinu, koja je već četiri godine izložena vojnoj agresiji Rusije u kojoj Kremlj gotovo da ne bira sredstva i gde, naročito u Donbasu, koristi pre svega lažne vesti i političke obmane", piše Johan.

"Sada to morate dobro da nam objasnite", poručuje on.

On međutim pita da li Ukrajina mora da odgovara istim metodama, da li mora čak i da lažira ubistvo kao i da li je zaista bilo potrebno šokirati porodicu, prijatelje i poznanike Babčenka i naneti im toliki bol.

Autor zatim pita koje dokaze ima državno tužilaštvo i tajna služba protiv navodnih počinilaca i njihovih nalogodavaca ubistva ruskog novinara da bi se bar donekle opravdala ova prevara.

"Ukrajina pod hitno mora mnogo toga da objasni, između ostalog i njenim međunarodnim partnerima kao što je Nemačka, ali i druge zemlje. Prilika za to je poseta nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa koji stiže u Ukrajinu nakon predsednika", napominje Johan i dodaje da Kijev tu priliku mora da iskoristi.

On smatra da će se, ako se ovaj skandal u potpunosti ne objasni, ugled Ukrajine, ionako uzdrman zbog nedostatka reformi i korupcije, srozati još više.

"Možemo samo da se nadamo da je ukrajinskoj politici jasno u kolikoj meri je na kocki njena verodostojnost", navodi autor i oidseća da je slučaj Babčenko bio "skandal" i otvorio je mnoga pitanja, ne samo u Ukrajini, već i na međunarodnom planu.

"Tu mogu donekle da pomognu samo prava i istinita objašnjenja", zaključuje Johan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online