Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.05.2018.
09:46
Tanjug, Vestionline A

Kim za samit sa Trampom i prekid neprijateljstava sa SAD

Severnokorejski vođa Kim Džong-un potvrdio je posvećenost "potpunoj" denuklearizaciji Korejskog poluostrva i planiranom sastanku sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, izjavio je danas južnokorejski predsednik Mun Džae-in koji se u subotu neočekivano sastao sa Kimom.

EPA/Justin Lane
Kim Džong Un i Donald Tramp

Rojters prenosi da je Mun, nakon drugog sastanka sa Kimom za poslednja dva meseca, na konferenciji sa medije u Seulu izjavio da su njih dvojica složili da mogući samit Severna Koreja-SAD, planiran za 12. jun, "mora da bude uspešno održan".

Predsednik Južne Koreje rekao je da je Kinu preneo Trampovu "čvrstu volju" za okončanjem neprijateljskog odnosa sa Severnom Korejom i razvijanjem bilateralne privredne saradnje.

Rojters prenosi da je neimenovani visoki južnookorejski zvaničnik takođe izjavio da Severna i Južna Koreja razgovaraju o mogućem zalogu koji bi SAD dale Pjongjangu da neće vršiti agresiju i početku razgovora o mirovnom sporazumu, pre održavanja samita Kima i Trampa.

- Kako bi samit Severna Koreja-SAD bio uspešan, mi istražujemo načine da na radnom nivou uklonimo zabrinutost u pogledu bezbednosti koju ima Severna Koreja. To uključuje okonačanje neprijateljskih odnosa, međusobni zalog da neće biti agresije i pokretanje razgovora o mirovnom sporazumu koji bi zamenio trenutno primirje - rekao je ovaj zvaničnik.

On je dodao i da "dve Koreje vode razgovore i o tripartitnoj deklaraciji o okonačanju Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine, ali još uvek nema bilo kakvog dogovora o održavanju tripartitnog samita".

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da i dalje razmatra održavanje samita sa severnokorejskim vođom Kim Džong-unom 12. juna u Singapuru i dodao da razgovori u vezi s tim napreduju veoma dobro, prenosi Rojters.

- Ide veoma dobro u vezi sa samitom sa Severnom Korejom. Napreduje fino. Tako da razmatramo 12. jun i Singapur. To se nije promenilo. Tako da ćemo videti šta će se desiti - kazao je sinoć Tramp u Beloj kući.

Kim je na jučerašnjem iznenadnom sastanku sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom da ima "čvrstu želju" za održavanje mogućeg samita sa SAD 12. juna u Singapuru, saopštila je severnokorejska državna agencija KCNA.

Kim i Mun su, kako se navodi, vodili detaljne razgovore, a dogovorili su se da održe razgovore na visokom nivou 1. juna, preneo je Rojters.

Mun se sastao sa Kimom kako bi razgovarali o mogućem predstojećem Kimovom samitu sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, saopšteno je prethodno iz Munovog kabineta.

Ovo bio drugi međukorejski samit u poslednja dva meseca, a sastanak je održan nešto severnije od teško militarizovane granice u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Munov kabinet je objavio da su se sastali radi razmene mišljenja kako bi se utro put samitu Severne Koreje i SAD.

Izgledi da će se održati samit između SAD i Severne Koreje povećali su se nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da Vašington ima "veoma produktivne razgovore" sa Pjongjangom o tome da se, ipak, održi samit 12. juna u Singapuru. 

"Imamo veoma produktivne razgovore s Severnom Korejom o ponovnom zakazivanju samita koji, ako se desi, verovatno će biti u Singapuru istog datuma, 12. juna, a ako bude neophodno, biće produžen", naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru. 

Magazin "Politiko" objavio je da se tim, koji čine 30 zvaničnika Bele kuće i Stejt departmenta, priprema za odlazak u Singapur kasnije ovog vikenda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online