Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.05.2018.
12:21
aljazeera.net A

Al Džazira: Putinov novi rat u Ukrajini

"Nacionalizam i istorijski revizionizam u Ukrajini i regionu sve više postaje prepreka Kijevu u evroatlantskim intergacijama, a to je ono što najviše odgovara ruskom predsedniku Vladimiru Putinu", piše Boris Vargaza Al Džaziru Balkan.

youtube.com
Uniforme i ponašanje mladih ukrajinskih nacionalista veoma podsećaju na totalitarne pokrete

Jedna od retkih država koja se suprotstavila Rusiji

Poslednjih meseci iz Ukrajine ne dolaze samo slike o nasilju separatista u Donbasu, kršenju ljudskih prava na Krimu ili ruskim pritiscima na Kijev. Pažnju svetskih medija privlače kadrovi marširanja prestonicom Ukrajine kolona "Nacionalnih družina", mladih nacionalista čije uniforme i ponašanje veoma podsećaju na totalitarne pokrete.

Velike polemike u ukrajinskoj javnosti nedavno je izazvao i omladinski radikalni pokret "C14" čiji su članovi na periferiji Kijeva zapalili romsko naselje pod izgovorom da sprovode "rezonansno čišćenje" terena.

Prekretnica u ukrajinskoj "Revoluciji ponosa" ili na "Evromajdanu" još početkom 2014. bilo je nasilje desničarskih partija, navijača i pokreta poput "Svobode" i "Desnog sektora".

Molotovljevi kokteli i snajperi jasno su razgraničili prirodu mirne i karnevalske "Naradžaste revolucije" iz 2004. i "Evromajdana" 2014. godine na kom je u sukobima poginulo više od sto demonstranata i pripadnika snaga bezbednosti.

Ukrajina je bila jedna od retkih postsovjetskih država koja se usudila da se direktno suprotstavi jednoj od najvećih svetskih vojnih sila - Rusiji. U prvim nedeljama rata u Donbasu ukrajinska armija bila je dezorijentisana, a ogromnu podršku davali su dobrovoljci i volonteri.

Ikonografija i vrednosni sistem pojedinih dobrovoljačkih odreda, koji su nastali iz protesta sa kijevskog trga, asociraju na neonacističke pokrete. Kako primećuje britanski "Gardijan", sa obe strane fronta u Ukrajini nalaze se desničari koji u mnogo čemu dele poglede, posebno kada je reč o reviziji istorije Drugog svetskog rata, a posebno po pitanju feminizma, abortusa, migracije, antisemitizma, demokratije i uopšte građanskih prava.

Mađarima "tri puta zabijen nož u leđa"

Populistički nacionalizam je dominantna ideologija u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, a ne zaostaje za njima ni Ukrajina. Davanje pripadnicima Ukrajinske ustaničke armije statusa boraca za nezavisnost Ukrajine naišla je na oštre reakcije susedne Poljske gde je tada na vlast došla "Pravo i pravda". Kačinjskom je takav potez ukrajinskih vlasti dobrodošao za svoje nacionalistički elektorat koji je ništa manje od svojih suseda opsednut istorijom.

Na polju trvenja oko nacionalnih pitanja u regionu, Ukrajina ima nesporazume i sa Mađarskom koja je ove godine više puta blokirala rad Komisije Ukrajina-NATO. Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto optužio je Kijev da je njegovoj državi "tri puta zabio nož u leđa".

Odnosi između Budimpešte i Kijeva pogoršani su odmah nakon "Evromajdana", kada je u jeku ustanka na istoku Ukrajine mađarski premijer Viktor Orban pomenuo više autonomije za mađarsku nacionalnu zajednicu uz pograničnu zonu Zakarpatje. Ukrajina je tada na Orbana pokazala prstom kao na Putinovog druga.

Poljska i Mađarska su članice EU i NATO koje mogu veoma lako i dugoročno blokirati Ukrajini dalje napredovanje u evroatlantskim integracijama.

Putin dobija sliku Ukrajine onakvu kakvu je od starta priželjkivao i prikazivao u svojim medijima. On je u prvoj fazi oružanog konflikta isprovocirao nacionalistička osećanja Ukrajinaca i probudio duhove prošlosti, potrudivši se da stvari predstavi crno-belo kako je u Kijev državnim prevratom na vlast došla "fašistička hunta".

U ovoj drugoj  fazi, Putinu je nepotreban aktivan oružani sukob ili front u Donbasu koji bi godinu dana pre izbora samo ojačao rejting Porošenka i ratnih političkih elita, već mu odgovara sukob unutar militarizovane Ukrajine. Sukob između umerenih nacionalista i radikala.

Između s jedne strane onih koji su za EU, NATO i poštovanje ljudskih prava i s druge onih koji bi od Ukrajine napravili totalitarnu izolovanu državu, koja bi drugim državama bila očigledan primer pogrešnog izbora i vlastitog poraza, zaključuje Boris Varga u autorskom tekstu.

Celokupan tekst možete pročitati ovde.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online